Пређи на садржај

Пређи на садржај

49. ПРИЧА

Зла краљица је кажњена

Зла краљица је кажњена

С прозора своје палате у Језраелу, краљ Ахав је гледао виноград који је припадао човеку који се звао Навутеј. Ахав је желео тај виноград и покушао је да га купи од Навутеја, али он није желео да га прода зато што се по Јеховином закону наследство није смело продавати. Да ли је Ахав ценио Навутеја зато што је поступио исправно? Не, ни најмање. Много се наљутио и отишао кући незадовољан. Легао је у постељу и ништа није хтео да једе.

Његова жена, зла краљица Језавеља, рекла му је: „Ти си краљ Израела и можеш имати све што пожелиш. Ја ћу се побринути за то.“ Затим је написала писма старешинама града и рекла им да оптуже Навутеја да је проклињао Бога и да га због тога каменују. Старешине су урадиле све како им је Језавеља рекла. А онда је она обавестила Ахава да је Навутеј мртав и да сада слободно може да узме његов виноград.

Навутеј није био једина невина жртва те зле краљице. Она је побила много људи који су волели Јехову. Клањала се идолима и чинила је многе лоше ствари. Јехова је све то видео. Шта је предузео?

Када је Ахав умро, његов син Јорам је постао краљ. Јехова је послао једног човека који се звао Јуј да казни Језавељу и њену породицу.

Јуј је у својим кочијама кренуо за Језраел, где је живела Језавеља. Јорам је у својим бојним колима изашао у сусрет Јују и упитао га: „Долазиш ли с миром?“ Јуј му је одговорио: „Како може бити мира док твоја мајка Језавеља чини такво зло?“ Јорам је окренуо кола да би побегао, али Јуј га је погодио стрелом и он је умро.

Затим је Јуј кренуо према Језавељиној палати. Када је чула да он долази, нашминкала се, дотерала фризуру и чекала га на прозору. Када је стигао, грубо му се обратила. Јуј је довикнуо слугама које су стајале поред ње да је баце доле. Они су је бацили с прозора и она је пала и погинула.

Јуј је после тога наредио да се побије 70 Ахавових синова и очистио је земљу од обожавања Вала. Шта смо из ове приче научили? Јехова види све што се дешава и у право време ће казнити оне који чине зло.

„Наследство које се од почетка похлепом стиче на крају није благословљено“ (Пословице 20:21)