Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како технологија утиче на вашу децу?

Како технологија утиче на вашу децу?

Деца су данас толико вешта у коришћењу електронских уређаја да се понекад називају „дигитални домороци“, док се старији који се слабо сналазе у свету технологије називају „дигитални имигранти“.

Међутим, примећено је да млади који доста времена проводе на интернету могу . . .

  • развити зависност од електронских уређаја.

  • постати жртве сајбер-булинга или постати сајбер-насилници.

  • случајно налетети на порнографију или намерно тражити такав садржај.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

ЗАВИСНОСТ

Неке онлајн активности, попут играња видео-игрица, стварају велику зависност. То није нимало случајно. „Апликације на мобилном телефону су направљене с циљем да вам не дају да испуштате телефон из руку“, стоји у једној књизи (Reclaiming Conversation). Што дуже користимо апликације у којима се налазе рекламе, то више новца добијају они који се рекламирају.

РАЗМИСЛИТЕ: Да ли су ваша деца превише везана за своје уређаје? Како да им помогнете да боље искористе своје време? (ЕФЕШАНИМА 5:15, 16).

САЈБЕР-БУЛИНГ

Неки људи су врло агресивни и непристојни када су онлајн. Такво понашање често води до тога да почну да малтретирају друге.

Неки се тако понашају јер желе да скрену пажњу на себе или желе да имају што више пратилаца на друштвеним мрежама. А неки се пак осећају повређено и одбачено када, на пример, виде слике с неке журке на коју нису били позвани.

РАЗМИСЛИТЕ: Да ли се ваша деца пристојно понашају када су онлајн? (Ефешанима 4:31). Како се носе с тим што нису укључени у неке активности?

ПОРНОГРАФИЈА

На интернету се веома лако може доћи до порнографског материјала. Родитељи треба да буду свесни тога да помоћу неких програма могу контролисати шта њихова деца гледају али да их не могу у потпуности заштитити од лошег садржаја.

Секстинг, то јест слање или примање обнажених слика најчешће путем мобилног телефона, може имати неке законске последице. У неким случајевима, у зависности од локалних закона и узраста оних који су у то укључени, они који шаљу такве слике могу бити оптужени за ширење дечје порнографије.

РАЗМИСЛИТЕ: Како можете помоћи својој деци да се одупру искушењу да гледају или шаљу сексуално експлицитне фотографије путем интернета? (ЕФЕШАНИМА 5:3, 4).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

ПОУЧАВАЈТЕ СВОЈУ ДЕЦУ

Иако деца веома вешто користе електронске уређаје, и даље им је потребна ваша помоћ. У једној књизи се каже да уколико би родитељи дозволили деци да користе електронске уређаје пре него што науче како да их исправно користе, то би било „подједнако неодговорно као када би им дозволили да скоче у воду пре него што науче да пливају“ (Indistractable).

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Одгајај дете према путу којим треба да иде, па неће одступити од њега ни кад остари“ (ПОСЛОВИЦЕ 22:6).

Прибележите које бисте од наведених предлога желели да примените или запишите неке своје идеје.

  • Разговараћемо с дететом о томе како треба да се понаша када је онлајн

  • Помоћи ћемо детету да се избори са осећањем одбачености

  • Блокираћемо неприкладан садржај колико је год то могуће

  • Повремено ћемо проверити за шта дете користи телефон

  • Одредићемо колико времена дневно дете сме да користи електронске уређаје

  • Забранићемо детету да користи уређаје током ноћи

  • Забранићемо коришћење телефона током заједничких оброка