Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА ПРЕДСТАВЉАЈУ ЧЕТИРИ ЈАХАЧА АПОКАЛИПСЕ?

Има ли разлога да их се плашимо?

Има ли разлога да их се плашимо?

Четири коња галопирајући излазе један за другим. Толико су живо описани да нам се чини као да јуре према нама. Први коњ је бео и на њему јаше тек крунисани краљ. За њим долази коњ пламене боје, чији јахач односи мир са земље. Трећи коњ је црн, а његов коњаник у руци држи вагу. Док јуриша, чује се глас који објављује страшну поруку о несташици хране. Четврти коњ својом бледом бојом наговештава болести и све друго што односи животе. На њему јаше сама Смрт. Одмах за њим иде гроб који скупља све жртве (Откривење 6:1-8).

„Први пут кад сам читала о четири јахача Апокалипсе, била сам престрављена. Имала сам осећај да долази Судњи дан, који нећу преживети јер нисам спремна.“ (Кристал)

„Визија о четири јахача ме је задивила. Кад сам сазнао шта симболизује сваки од њих, било ми је скроз логично.“ (Ед)

Ово је чувена сцена из Откривења, последње библијске књиге. На помисао о овим јахачима, да ли се осећате уплашено као Кристал или сте заинтригирани као Ед? Да ли сте знали да је значење те визије веома важно за нас данас? У уводним речима књиге Откривење стоји да ћемо бити срећни ако читамо оно што пише у њој, извучемо поуку и живимо по томе (Откривење 1:1-3).

Дакле, иако ова визија некима улива страх, она није написана с тим циљем. Заправо, она најављује предивну будућност и јача нам веру. И ви можете сазнати шта четири јахача Апокалипсе заиста представљају. О томе ће бити речи у следећем чланку.