Пређи на садржај

Пређи на садржај

Аса, Јосафат, Језекија, Јосија

Служимо Јехови целим срцем

Служимо Јехови целим срцем

Јехова, сети се да сам ти служио у истини и био ти одан целим срцем (2. КРАЉ. 20:3)

ПЕСМЕ: 52, 65

1-3. Објасни шта значи служити Јехови „целим срцем“.

ПОШТО смо несавршени, често правимо грешке. Међутим, веома смо захвални Јехови што не поступа с нама „по гресима нашим“, уколико се искрено кајемо и тражимо опроштај на темељу откупне жртве његовог Сина (Пс. 103:10). Па ипак, као што је и Давид рекао свом сину Соломону, да бисмо сваки дан угодили Богу, морамо му служити „целим срцем“ (1. Лет. 28:9). Како то можемо чинити и поред своје несавршености?

2 Да бисмо добили одговор на то питање, упоредимо пример Јудиних краљева Асе и Амасије. Обојица су чинили оно што је исправно у Јеховиним очима, али Библија каже да је Аса то чинио целим срцем (2. Лет. 15:16, 17; 25:1, 2; Посл. 17:3). Обојица су били несавршени и правили су грешке. Али Аса није одступио од Божјег пута јер је био потпуно одан Јехови Богу (1. Лет. 28:9). С друге стране, Амасија није био потпуно одан Јехови. На пример, након што је у једној бици поразио Божје непријатеље, понео је са собом њихове богове и почео да им се клања (2. Лет. 25:11-16).

3 Служење Богу „целим срцем“ подразумева потпуну оданост Богу која никада не престаје. Израз „срце“ се у Библији обично односи на то какав је неко као особа, што подразумева његове жеље, мисли, ставове, способности, мотиве и циљеве. Зато код особе која служи Јехови целим срцем нема ни трага лицемерства. Она му не служи само формално. Шта можемо рећи за себе? Иако смо несавршени, и ми можемо рећи да служимо Богу целим срцем ако смо му потпуно одани и ако у ономе што чинимо за њега нема лицемерства (2. Лет. 19:9).

4. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

4 Да бисмо боље разумели шта значи служити Богу целим срцем, осмотрићемо пример четворице Јудиних краљева који су били потпуно одани Богу. Реч је о Аси, Јосафату, Језекији и Јосији. Иако су сви они правили неке грешке, имали су Јеховину наклоност. На основу чега је Бог проценио да му служе целим срцем и како се можемо угледати на њих?

АСА ЈЕ „ЦЕЛИМ СРЦЕМ БИО ОДАН ЈЕХОВИ“

5. Шта је све Аса учинио?

5 Аса је био трећи краљ Јуде након отцепљења десетоплеменског краљевства Израела. Он је у свом краљевству уклонио идоле и протерао из земље храмске блуднике. Чак је своју баку Маху свргнуо с положаја „краљице мајке, јер је начинила језивог идола“ (1. Краљ. 15:11-13). Надаље, Аса је подстицао своје сународнике да „траже Јехову [...] и да се држе закона и заповести“. Чинио је све што је могао да би помогао народу да се врати Јехови (2. Лет. 14:4).

6. Како је Аса реаговао кад су његову земљу напали Етиопљани?

6 Захваљујући Јеховином благослову, током првих десет година Асиног краљевања у земљи је владао мир. Онда је Зара Етиопљанин кренуо на Јуду са 1 000 000 војника и 300 бојних кола (2. Лет. 14:1, 6, 9, 10). Како је Аса реаговао у тој ситуацији? Био је потпуно уверен да ће им Јехова помоћи. (Прочитати 2. Летописа 14:11.) Усрдно му се молио и он му је помогао да потпуно порази ту велику војску (2. Лет. 14:12, 13). Дешавало се да Јехова помогне и краљевима који му нису били верни како се његовом имену не би нанела срамота (1. Краљ. 20:13, 26-30). Али Аси је молитва била услишена зато што се уздао у Јехову. Међутим, било је ситуација у којима није мудро поступио. На пример, једном приликом је затражио помоћ од сиријског краља, а не од Јехове (1. Краљ. 15:16-22). И поред тога, Бог је проценио да му је Аса „читавог свог живота целим срцем био одан“. Како се можемо угледати на Асу? (1. Краљ. 15:14).

7, 8. Како се можемо угледати на Асу?

7 Како можемо проверити да ли је наше срце потпуно одано Богу? Можемо себи поставити питања попут следећих: „Да ли сам послушан Јехови и кад то није лако? Да ли својим поступцима чувам чистоћу скупштине?“ Замислимо само колико је Аси требало храбрости да свргне с престола Маху, која је била „краљица мајка“ у земљи. Вероватно се никада нећемо наћи у таквој ситуацији, али постоје неке друге ситуације у којима можемо поступати храбро попут Асе. На пример, да ли је неки члан наше породице или неки наш пријатељ починио грех, није се покајао и морао је бити искључен? Да ли ћемо престати да се дружимо с њим? На шта ће нас срце подстаћи?

8 По угледу на Асу, показаћемо да се целим срцем уздамо у Бога и када се суочавамо с противљењем које нам делује несавладиво. Можда ти се у школи неко руга и малтретира те зато што си Јеховин сведок. Можда те колеге на послу исмевају што слободне дане узимаш да би ишао на конгрес или зато што не радиш прековремено онолико колико и они. У таквим ситуацијама се моли Јехови, као што је то Аса чинио. Храбро се ослони на њега и чврсто се држи онога што знаш да је исправно и мудро. Не заборави да те Бог може ојачати, као што је ојачао и Асу.

9. Како још показујемо да целим срцем служимо Јехови?

9 Аса није размишљао само о свом односу с Јеховом већ је подстицао и друге да верно служе Јехови. И ми можемо помагати другима да почну да служе нашем Богу. Он се сигурно веома радује кад види да нашим ближњима говоримо о њему зато што волимо њега и зато што нам је стало до њих.

ЈОСАФАТ ЈЕ ТРАЖИО ЈЕХОВУ

10, 11. Како се можемо угледати на Јосафата?

10 Јосафат је „ходио путем свог оца Асе“ (2. Лет. 20:31, 32). Зашто то можемо рећи? Зато што је попут свог оца подстицао народ да тражи Јехову. Послао је људе у Јудине градове да поучавају народ из „Јеховиног закона“ (2. Лет. 17:7-10). Чак је отишао у северно краљевство Израела, до људи у брдовитом подручју Јефрема, „да их врати Јехови“ (2. Лет. 19:4). Заиста је био краљ „који је свим срцем тражио Јехову“ (2. Лет. 22:9).

11 Јехова и данас жели да његове слуге широм света поучавају друге о њему. У томе сви можемо учествовати. Да ли имаш циљ да проповедаш сваког месеца? Да ли би волео да почнеш да проучаваш Библију с неким и да му помогнеш да и он служи Јехови? Да ли се молиш за то? Ако се трудиш у том правцу, Јехова ће услишити твоје молитве. Да ли си спреман да проучаваш с неким чак и ако то значи да ћеш томе морати да посветиш нешто свог слободног времена? И баш као што је Јосафат ишао чак до Јефрема да би помогао људима да се врате Јехови, и ми можемо покушати да помогнемо некоме ко је постао неактиван. Осим тога, старешине настоје да на скупштинском подручју посете искључене особе које су можда промениле свој начин поступања.

12, 13. (а) Како је Јосафат реаговао у једној тешкој ситуацији? (б) У чему још можемо да се угледамо на Јосафата?

12 Јосафат је попут свог оца остао одан Богу чак и када је чуо да је на њега кренула велика војска. (Прочитати 2. Летописа 20:2-4.) Он се и те како уплашио! Па ипак, решио је да тражи помоћ од Јехове. Молио му се и понизно признао да су он и народ немоћни пред тим великим мноштвом и да не знају шта да раде. Све наде је полагао у Јехову и зато је рекао: „Наше очи [су] упрте у тебе“ (2. Лет. 20:12).

13 Понекад ни ми у некој ситуацији не знамо шта да радимо или се много плашимо (2. Кор. 4:8, 9). Али сетимо се да се Јосафат пред целим народом молио Јехови и да му је отворено рекао колико се осећају немоћно (2. Лет. 20:5). Поглавар породице може попут њега да се моли са својим укућанима и да тражи од Јехове да их води и да им да снаге да реше проблеме с којима се суочавају. Не треба да га је срамота што ће они чути како преклиње Јехову за помоћ. Они ће тако видети његово поуздање у Јехову. Он може бити сигуран да ће му Јехова помоћи као што је помогао Јосафату.

ЈЕЗЕКИЈА ЈЕ ЧИНИО ОНО ШТО ЈЕ ИСПРАВНО

14, 15. Како је Језекија показао да се целим срцем уздао у Јехову?

14 Језекија је постао познат као краљ који се чврсто држао Јехове. Био је веран Божји слуга иако му је отац био идолопоклоник. Језекија је „уклонио обредне узвишице, оборио обредне стубове, посекао обредно дебло и разбио бакарну змију коју је начинио Мојсије“, јер су људи почели да јој се клањају. Потпуно се посветио служењу Јехови и „држао [се] заповести које је Јехова дао Мојсију“ (2. Краљ. 18:1-6).

15 Чак и када је Асирија, тадашња светска сила, кренула на Јуду и полако се приближавала Јерусалиму, Језекија се свим срцем уздао у Јехову да ће му помоћи. Асирски краљ Сенахирим се ругао Јехови и покушао је да заплаши Језекију како би га навео да му се преда. Али Језекија је у једној усрдној молитви изразио чврсто уверење да их Јехова може избавити. (Прочитати Исаију 37:15-20.) Бог је заиста услишио његове усрдне молитве и послао једног анђела који је побио 185 000 Асираца (Ис. 37:36, 37).

16, 17. У чему се можемо угледати на Језекију?

16 Језекија се касније на смрт разболео. Зато је усрдно молио Јехову да се сети како му је верно служио и Јехова га је излечио. (Прочитати 2. Краљевима 20:1-3.) Ми знамо да у наше време не можемо очекивати да ће нас Јехова неким чудом излечити или нам продужити живот. Па ипак, можемо му попут Језекије рећи у молитви: „Сети се да сам ти служио у истини и био ти одан целим срцем.“ Да ли смо потпуно уверени у то да ће нас Јехова јачати чак и кад смо болесни? (Пс. 41:3).

17 Размишљајући о Језекијином примеру, можда увиђамо да код себе нешто треба да мењамо како би наше пријатељство с Богом и даље било чврсто и како нам ништа не би одвлачило пажњу од служења Богу. На пример, ми не желимо да будемо попут људи у свету који на друштвеним мрежама идолизују појединце. Наравно, неки хришћани су путем тих мрежа у контакту с члановима породице и пријатељима. Али људи у свету проводе много времена на тим мрежама и прате чак и оне које уопште не познају, гледајући њихове слике и читајући новости о њима. Дакле, постоји реална опасност да нам неважне ствари потпуно заокупе пажњу. Могло би се десити да неки хришћанин чак постане поносан зато што многи лајкују његове слике и коментаришу оно што постави на друштвене мреже. Или би се могао увредити када неко престане да га прати. Можемо ли замислити апостола Павла или Акилу и Прискилу како сваки дан постављају слике на друштвеним мрежама или како на тим мрежама прате оне који нису Божје слуге? Библија нам каже да се Павле „потпуно посветио проповедању речи“ и да су Акила и Прискила своје време користили како би другима „објаснили Божји пут“ (Дела 18:4, 5, 26). Можемо се питати: „Да ли идолизујем људе и да ли превише времена трошим на мање важне ствари?“ (Прочитати Ефешанима 5:15, 16.)

ЈОСИЈА СЕ ДРЖАО ЈЕХОВИНИХ ЗАПОВЕСТИ

18, 19. У чему би волео да будеш као Јосија?

18 Језекијин праунук, краљ Јосија, такође је био одлучан да буде послушан Јехови „свим својим срцем“ (2. Лет. 34:31). Док је још био дете, „почео је да тражи Бога свог праоца Давида“, а са 20 година је почео да чисти Јуду од идола. (Прочитати 2. Летописа 34:1-3.) Јосија је ревно вршио Јеховину вољу, чак и у већој мери од многих других Јудиних краљева. Па ипак, кад су му донели оно што је можда био оригинални примерак Мојсијевог закона и читали му из њега, схватио је да треба још много тога да се учини. Подстицао је и друге да служе Јехови и докле год је био жив они „нису одступали од Јехове, Бога“ (2. Лет. 34:27, 33).

19 Млади се могу угледати на Јосију и служити Јехови од ране младости. Можда је Јосији његов деда, краљ Манасија, причао о великом милосрђу које му је Јехова указао када се покајао за своје грехе. Млади се такође могу дружити са старијима у породици или скупштини и од њих могу чути колико је Јехова био добар према њима. Надаље, не треба заборавити да је управо читање светих списа навело Јосију да одлучно предузме неке кораке. Исто тако, читање Светог писма може навести младе да предузму неке кораке, захваљујући чему ће ојачати своје пријатељство с Богом, биће много срећнији и имаће жељу да и другима говоре о њему. (Прочитати 2. Летописа 34:18, 19.) Проучавање Светог писма нам може помоћи да увидимо где се можемо побољшати у својој служби. Ако увидимо да нешто треба да мењамо, онда попут Јосије дајмо све од себе да то и учинимо.

СЛУЖИМО ЈЕХОВИ ЦЕЛИМ СРЦЕМ

20, 21. (а) Шта је било заједничко четворици краљева о којима смо говорили? (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

20 Шта смо научили од ове четворице краљева који су служили Јехови целим срцем? Они су ревно вршили Јеховину вољу и томе су се потпуно посветили. Нису одустајали чак ни када су се нашли у веома тешким ситуацијама. Што је најважније, служили су Јехови из чистих мотива.

21 Међутим, они су правили и неке грешке. Па ипак, Јехова је проценио да су му одани целим срцем. И ми смо несавршени и чинимо грешке. Али да ли ће Јехова и у нашем случају проценити да смо му одани целим срцем? У следећем чланку ћемо говорити о томе.