Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када почиње људски живот?

Када почиње људски живот?

Када почиње људски живот?

„МОЈА биолошка мајка је имала 17 година и била је у другом стању седам и по месеци када се одлучила на прекид трудноће сланим раствором“, испричала је Џана. * Затим је додала: „Ја сам била беба коју је абортирала. Али преживела сам.“

Ово је испричала 19-годишња Џана, када је 1996. сведочила пред одбором америчке владе који се бавио абортусом. До времена када је Џана била седам и по месеци у материци мајке, делови њеног тела су се потпуно развили. Вероватно се слажете да је она тада била људско биће, будући да је наставила да живи и након рођења.

С обзиром на то, шта би се могло рећи за Џану када је била ембрион од пет седмица, мало мањи од једног центиметра? Додуше, делови њеног тела нису били потпуно формирани, али је већ почео да се развија нервни систем, укључујући и мозак. Њено срце је куцало 80 пута у минути и покретало крв кроз крвне судове. Према томе, ако је Џана била људско биће након седам и по месеци у материци, зар није логично закључити да је била људско биће и када је имала пет седмица, иако је њен развој тек отпочео?

Чудо зачећа

Развој свих делова ембриона почиње приликом зачећа, када сперматозоид мушкарца оплоди јајну ћелију жене. Захваљујући најновијим технолошким достигнућима научници могу да посматрају невероватне промене које се одвијају у једру тог оплођеног јајашца. Молекули од којих се састоји ДНК (дезоксирибонуклеинска киселина) оца и мајке спајају се и стварају људски живот који никада раније није постојао.

У првобитној ћелији започиње чудесан процес током ког се развија људско биће. Тим процесом управљају наши гени који улазе у састав ДНК. Они одређују практично све наше карактеристике, као што су висина, црте лица, боја очију и косе и хиљаде других појединости.

Касније, док се та првобитна ћелија дели, све информације које она садржи копирају се у сваку нову ћелију. Задивљујуће је што су све оне програмиране да се развију у различите типове ћелија, као што су ћелије срца, мозга, костију, коже, чак и ћелије које чине провидно ткиво ока. Генетска упутства за развој новог људског бића која се налазе у првобитној ћелији с правом се називају чудом.

„Првобитна ћелија садржи све информације које су неопходне за раст и развој човека током читавог живота“, рекао је др Дејвид Фу-Чи Марк, чувени молекуларни биолог. Он је закључио: „Више нема никакве сумње у то да је свако људско биће у потпуности јединствено од самог тренутка оплодње, када је започео његов живот.“

Може ли се сматрати особом?

Од самог зачећа, дете није само скуп ћелија у мајчином телу већ ново људско биће. Организам мајке га сматра страним телом и брзо би га одбацио да нема посебне заштите коју добија у материци. Тај засебан људски живот, одвојен постељицом која га окружује, јесте особа са ДНК која је јединствена попут отиска прста.

Будући да услед поремећаја може доћи до спонтаног одбацивања оплођеног јајашца, неки се питају зашто онда лекар не би имао право да изврши абортус. Па ипак, постоји велика разлика између природне смрти и намерног убиства. У једној јужноамеричкој земљи, 71 од 1 000 деце умре током прве године живота. Пошто толико њих прерано умре, да ли би онда неко имао право да убије дете млађе од годину дана? Наравно да не би!

Значајно је што Библија каже да људски живот почиње у материци мајке. Обраћајући се Богу, псалмиста Давид је рекао: „Заметак мој видјеше очи твоје, у књизи је твојој све то записано“ (Псалам 139:16, Даничић-Караџић). Давид није једноставно рекао „заметак“ већ „заметак МОЈ“, чиме је тачно показано да је његов живот почео у тренутку зачећа, месецима пре рођења. Надахнут од Бога, Давид је такође рекао да се након зачећа његово тело развијало према одређеном плану, то јест детаљним ’записаним‘ упутствима, што га је учинило особом каква је био.

Запазите и то да Библија не каже да унутар жене долази до зачећа новог ткива. У њој је написано: „Зачет је човек!“ (Јов 3:3). Овим се такође потврђује да је према Библији дете посебна особа од самог зачећа. У том тренутку почиње људски живот.

[Фуснота]

^ Прекид трудноће сланим раствором врши се тако што се у постељицу убризга токсичан слани раствор који проузрокује смрт бебе, обично у наредна два сата. Око 24 часа после тога мајка добија контракције и рађа мртву бебу или, у ретким случајевима, бебу која умире.

[Слике на странама 6, 7]

У петој недељи ембрион није само мајушно ткиво — у њему је већ почео развој свих органа које има одрасла особа

(природна величина)