Пређи на садржај

Пређи на садржај

Гледиште Библије

Да ли су природне катастрофе Божја казна?

Да ли су природне катастрофе Божја казна?

НЕКИ верују да Бог помоћу природних катастрофа кажњава људе да би се они поправили. Други одбацују то гледиште, а има и оних који не знају у шта да верују. Један професор религије је рекао: „Већина религија признаје да нико не може са сигурношћу рећи да ли су природне катастрофе повезане с Божјом вољом.“

Па ипак, Библија пружа уверљиве одговоре. Она баца светло на то да ли Бог проузрокује природне катастрофе да би казнио људе и шта стоји иза патње коју многи доживљавају.

Божји образац интервенисања

Библија открива две основне истине о Богу, чије је име Јехова. Прво, он је Створитељ и као такав поседује моћ и право да контролише природне силе (Откривење 4:11). Друго, његови поступци су увек у складу с његовом личношћу, особинама и принципима. Он је рекао: „Ја [сам] Јехова, ја се не мењам“ (Малахија 3:6). Имајући ове чињенице на уму, осмотримо два догађаја из прошлости — Потоп, који се десио у Нојево време и сушу у Израелу. Осврћући се на библијску историју, видећемо да је Бог, када је користио природне силе како би извршио своје пресуде, увек поступао по одређеном обрасцу. Наиме, увек је пружао (1) упозорење, (2) разлог интервенисања и (3) заштиту својим слугама.

Потоп

Упозорење.

Деценијама пре Потопа, Јехова је рекао Ноју: „Ја ћу пустити воде потопа на земљу да униште свако створење“ (Постанак 6:17). Ноје, ’проповедник праведности‘, упозоравао је људе, али они „нису обраћали пажњу“ (2. Петрова 2:5; Матеј 24:39).

Разлог интервенисања.

Јехова је рекао: „Видим да је дошло време да учиним крај сваком створењу, јер је због њих земља пуна насиља“ (Постанак 6:13).

Штитио је своје слуге.

Јехова је Ноју дао детаљна упутства како да сагради арку која ће послужити за преживљавање Потопа. „Преживели су само Ноје и они који су били с њим у арци“ (Постанак 7:23).

Суша у Израелу

Упозорење.

Пре него што је Јехова Бог пустио велику сушу на Израел, његов пророк Илија је објавио: „Ових година неће бити ни росе ни кише, осим по мојој [Божјој] речи!“ (1. Краљевима 17:1).

Разлог интервенисања.

Израелци су обожавали лажног Бога Вала, што је Јехову навело да проузрокује сушу. Наводећи разлог, Илија је рекао: „Оставили [сте] Јеховине заповести и пошли за ликовима Вала“ (1. Краљевима 18:18).

Штитио је своје слуге.

Јехова је током суше својим слугама обезбеђивао храну (1. Краљевима 17:6, 14; 18:4; 19:18).

Шта Божји начин интервенисања открива

Не постоје докази да су данашње природне катастрофе део неког Божјег плана да казни људе. Као Бог правде, Јехова никада није ’погубио праведника заједно са злим‘ (Постанак 18:23, 25). Он се бринуо за оне који су му били послушни. Данашње природне катастрофе не бирају где ће се десити и кога ће погодити, тако да страдају и мушкарци и жене и деца.

Бог није одговоран за јад и беду која погађа људе

Дакле, природне катастрофе које се данас дешавају не уклапају се у Божји образац интервенисања, о ком се говори у Библији. Штавише, ти догађаји се не уклапају ни у Божју личност. У Јаковљевој 1:13 пише да Бог људе не искушава злим стварима, а у 1. Јовановој 4:8 се истиче суштина Божје личности: „Бог је љубав.“ Он ни у ком случају не може бити одговоран за јад и беду која погађа недужне жртве разорних олуја, земљотреса и сличних катастрофа. Да ли ће тим катастрофама икада доћи крај?

Патња ће престати

Јехова Бог никада није желео да природне катастрофе погађају људе. Његова воља је да сви људи на земљи живе спокојно и вечно. Као и у Нојевим данима, он ће се умешати у збивања на земљи како би уклонио зло. Као и увек, Јехова Бог унапред упозорава све људе пружајући им прилику да се спасу (Псалам 37:9, 11, 29; Матеј 24:14).