Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Предбрачни секс

Предбрачни секс

Да ли је погрешно упуштати се у предбрачни секс?

’Божја воља је да се уздржавате од блуда.‘ (1. Солуњанима 4:3)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

У неким културама се сматра прихватљивим да одрасле невенчане особе имају полне односе. А негде је прихватљиво да се и адолесценти упуштају у неке сексуалне поступке.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији реч „блуд“ обухвата многе облике интимности између особа које нису у браку. Бог од својих слугу очекује да се ’уздржавају од блуда‘ (1. Солуњанима 4:3). Блуд се сврстава у озбиљне грехе као што су брачно неверство, бављење спиритизмом, пијанство, идолопоклонство, убиство и крађа (1. Коринћанима 6:9, 10; Откривење 21:8).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Један разлог је то што нас Библија упозорава да ће „Бог судити блудницима“ (Јеврејима 13:4). Што је још важније, тиме што слушамо Божје законе о полном моралу, доказујемо да волимо Јехову Бога (1. Јованова 5:3). Он ће благословити оне који су послушни његовим заповестима (Исаија 48:18).

 Да ли је неисправан сваки облик интимности између невенчаних особа?

„Нека се блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама.“ (Ефешанима 5:3)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи верују да уколико не дође до полног односа, нема ништа лоше у другим облицима интимности између двоје људи који нису у браку.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Говорећи о полном неморалу, Библија не помиње само блуд већ и сексуалну „нечистоћу“ и „бесрамна дела“ (2. Коринћанима 12:21). Јасно је да осим што не одобрава полне односе ван брака, Бог сматра неприхватљивим и многе друге облике интимности.

У суштини, када је реч о полном моралу, Библија каже да је интимност резервисана само за мушкарца и жену у браку. У њој се такође осуђује ’необуздана полна пожуда‘ (1. Солуњанима 4:5). На шта се то односи? Објаснимо то једним примером који се односи и на мушкарце и на жене. Једна девојка је можда одлучна да нема полне односе са својим дечком. Међутим, она пристаје на друге сексуалне поступке. Они заправо тиме потхрањују жудњу за нечим на шта немају право. Зато се може рећи да су криви због ’необуздане полне пожуде‘. Таква врста похлепе је осуђена у Библији (Ефешанима 5:3-5).

Како можемо остати морално чисти?

„Бежите од блуда.“ (1. Коринћанима 6:18)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Према Библији, они који се упуштају у предбрачни секс не могу бити Божји пријатељи (Колошанима 3:5, 6).

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија нас саветује да ’бежимо од блуда‘ (1. Коринћанима 6:18). То значи да се морамо држати што даље од свега што би нас могло навести на полни неморал (Пословице 22:3). На пример, да бисмо остали морално чисти, од пресудне је важности да избегавамо блиско дружење с људима који се оглушују о Божја морална мерила. Библија упозорава: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар, а ко има посла с безумнима, лоше ће проћи“ (Пословице 13:20).

Ако свој ум хранимо неморалним мислима, то такође може довести до неморалног понашања (Римљанима 8:5, 6). Зато је мудро избегавати музику, снимке, штампани или било који други недоличан материјал, као и све друго чиме се одобрава и популарише поступање које вређа Бога (Псалам 101:3).