Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Да ли религија у свету умире?

Да ли религија у свету умире?

Човек по имену Џафар, који је пореклом из Турске, био је веома узнемирен учењем о Богу који се освећује, чему је поучен у својој религији. Његова жена, Хедија, почела је да сумња у религију када је имала само девет година. „У религији у којој сам одрасла верује се у судбину“, рекла је она. „Пошто сам била сироче, питала сам се: ’Чиме сам то заслужила?‘ Често бих целе ноћи плакала. До петнаесте године сам у срцу одбацила религију.“

ДА ЛИ сте и ви раскрстили с религијом? Будите сигурни да ни у ком случају нисте једини. У многим земљама расте број оних који за себе кажу да нису религиозни — што указује да је будућност религија прилично неизвесна. Споменућемо неке од тих земаља.

Зашто су цркве празне?

Људи су разочарани у религију због бројних разлога. То могу бити насиље и ужасна дела иза којих директно или индиректно стоји религија, затим сексуални скандали у које су укључене верске вође, као и други не тако очигледни фактори, који су можда и најодговорнији за осипање верника. Навешћемо само неке.

  • Материјално благостање. „Што је човек богатији, то себе сматра мање религиозним“, каже се у једном Галуповом истраживању о религиозности. То запажање је веома значајно, јер у многим земљама влада материјално благостање. Понегде људи имају „тако висок животни стандард да би и највећи краљ од пре двеста година позеленео од зависти“, каже Џон Нај, професор економских наука.

    ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. У Библији је проречено да ће у „последњим данима“ љубав према новцу и ужицима потиснути љубав према Богу и ближњем (2. Тимотеју 3:1-5). Један библијски писац је био свестан како богатство може да утиче на духовност и зато се молио Јехови Богу: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства.“ Зашто је то тражио? У наставку је рекао: „Да се не бих заситио, па те се одрекао“ (Пословице 30:8, 9).

  • Традиција и морал. Многи људи, а посебно млади, на религију гледају као на нешто што нема везе са стварним животом. Други су изгубили веру у њу. „Због онога како се цркве већ вековима понашају“, рекао је Тим Магвајер, представник једне хуманистичке организације у Шкотској, „људи им окрећу леђа, јер оне за њих више нису никакав ауторитет на пољу морала.“

    ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Исус Христ је упозорио на лажне учитеље: „Препознаћете их по њиховим плодовима [...] Свако добро дрво доноси добар плод, а свако лоше дрво доноси безвредан плод“ (Матеј 7:15-18). „Безвредан плод“ обухвата мешање у политику и одобравање понашања које вређа Бога, као што је хомосексуалност (Јован 15:19; Римљанима 1:25-27). Такође се односи и на одбацивање здравог, библијског учења и увођење бесмислених обичаја и испразне традиције (Матеј 15:3, 9). „Храни моје овчице“, рекао је Исус (Јован 21:17). Па ипак, данас многи људи у духовном погледу гладују.

  • Религија и новац. Према Истраживачком центру Пју, многи људи мисле да се у религији превелики нагласак ставља на новац. Да проблем буде већи, неке уважене верске вође, за разлику од својих верника, живе у раскоши и богатству. На пример, у једном граду у Немачкој где многи верници једва састављају крај с крајем, бискуп је био на удару критике због великог луксуза. Његов начин живота је вређао многе тамошње католике. Такође, у једном чланку у часопису GEO пише да у Нигерији, „где 100 милиона људи живи с мање од једног евра дневно, расипнички начин живота неких пастора постаје све већи проблем“.

    ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Апостол Павле је написао: „Нисмо као многи који тргују Божјом речју“ (2. Коринћанима 2:17). Иако је он био уважени проповедник у раној скупштини, често је радио физичке послове како другима не би био на терету (Дела апостолска 20:34). Његов став је био у складу са Исусовом заповешћу: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Матеј 10:7, 8).

Имајући у виду ова начела, Јеховини сведоци не траже новац за своју литературу ни библијску поуку. Такође не скупљају десетак нити се од присутних на њиховим састанцима очекује да дају прилог. Они неопходна средства прикупљају искључиво на добровољној бази (Матеј 6:2, 3).

Масовно напуштање религије — испуњење пророчанства

Пре само неколико деценија, било је тешко замислити оно што се сада догађа у местима богослужења. Међутим, Бог је предвидео такав развој догађаја и дао да се то унапред запише у Библији. Симболичним језиком, Бог је религије које га одбацују упоредио с раскалашном блудницом по имену „Вавилон Велики“ (Откривење 17:1, 5).

Та симболика је сасвим одговарајућа, јер криве религије тврде да су одане Богу, а с друге стране склапају савезе са светским владарима не би ли стекле моћ и богатство. „Краљеви земаљски [...] су с њом блуд чинили“, пише у Откривењу 18:9. Израз „Вавилон“ је такође прикладан, јер многа верска учења и обичаји, попут доктрине о бесмртној души и троједном Богу, као и окултизам, потичу из древног Вавилона, града у ком су се обожавали лажни богови и цветало сујеверје (Исаија 47:1, 8-11). *

Моћни Вавилон је пао када су пресушиле воде које су га штитиле, то јест када је канал који га је окруживао и добијао воду из Еуфрата био исушен. То је омогућило Међанима и Персијанцима да нападну тај град (Јеремија 50:1, 2, 38). Тако је Вавилон пао за једну ноћ! (Данило 5:7, 28, 30).

Вавилон Велики такође „седи на многим водама“. Библија нам открива да те воде представљају „народе и мноштва“ — милионе присталица криве религије (Откривење 17:1, 15). Библија је прорекла да ће те симболичне воде пресушити. То указује на неизбежно и брзо уништење савременог Вавилона (Откривење 16:12; 18:8). Ко ће предузети тај напад? Његови политички савезници, чија ће се љубав према њему претворити у мржњу. Они ће га опустошити и појести његово симболично месо (Откривење 17:16, 17). *

Опадање вода око Вавилона симболизује губитак подршке коју људи пружају Вавилону Великом

„Изађите из ње“

С обзиром на то шта чека Вавилон Велики, који је у Библији упоређен с блудницом, Бог с љубављу пружа једно упозорење: „Изађите из ње, народе мој, да не будете саучесници у њеним гресима и да вас не задесе њене невоље!“ (Откривење 18:4). Из ових речи видимо да се Бог обраћа онима које узнемиравају лажна учења и који желе да стекну његову наклоност — попут Џафара и Хедије, које смо поменули раније.

Пре него што је почео да проучава Библију, Џафар је на Бога гледао као на некога кога морамо слушати само из страха. „Било је право олакшање сазнати да је Јехова Бог љубави“, рекао је он, „и да жели да му будемо послушни првенствено из љубави“ (1. Јованова 4:8; 5:3). Хедија је осетила спокојство када је сазнала да Бог није крив за то што је била сироче и да њен живот није предодређен судбином. Утешиле су је речи из Библије, попут оних у Јаковљевој 1:13, где стоји да Бог не искушава људе злом. Она и Џафар су свим срцем прихватили библијску истину и побегли из „Вавилона“ (Јован 17:17).

Уништење Вавилона Великог избећи ће сви они који су побегли из њега у жељи да обожавају „Оца духом и истином“ (Јован 4:23). Они имају наду да ће живети на земљи која ће бити „пуна знања о Јехови као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9).

Можемо бити сигурни да ће крива религија са свим својим поквареним плодовима доћи свом крају, јер Бог „не може да лаже“ (Титу 1:2). С друге стране, права религија ће постојати — и то заувек!

^ одл. 16 Више информација о Вавилону Великом и ономе шта Библија каже о стању мртвих, окултизму и природи Бога може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава? Доступна је и на веб-сајту www.mt711.com.

^ одл. 18 Видети чланак „Гледиште Библије — Крај света“ у овом издању Пробудите се!