Пређи на садржај

Пређи на садржај

Суочавање с природним катастрофама

Суочавање с природним катастрофама

Будући да се природне непогоде дешавају све чешће и да су све разорније, шта се може предузети? Ево неколико практичних савета.

Избегните невољу.

„Паметан човек види зло и склања се, а луди иду даље и бивају кажњени“, каже Библија (Пословице 22:3). Овај мудар савет се може применити и када су у питању катастрофе. Уколико је издато упозорење о предстојећој вулканској ерупцији, опасности од поплаве или приближавању урагана или тајфуна, било би мудро да се људи са угроженог подручја евакуишу на неко сигурније место. Живот је много драгоценији од куће или других материјалних добара.

У неким случајевима је могуће утицати на то да ли ћете живети на ризичном подручју. Један стручњак каже: „Вероватноћа да ће доћи до елементарних непогода веома је велика на одређеним подручјима. Највећи ризик постоји на врло малом делу Земљине површине и зато ће се тамо догодити већина катастрофа.“ На пример, то се може рећи за нижа приобална подручја или места где се граниче тектонске плоче. Уколико одлучите да се не настаните на подручју с високим ризиком или да се преселите у сигурнији крај, смањићете вероватноћу да доживите неку природну непогоду.

Унапред се припремите.

И поред свих мера предострожности, можда ћете ипак бити жртва неке изненадне катастрофе. Много ћете се лакше суочити с тим уколико се унапред припремите. То је у складу са саветом из Пословица 22:3 о ком смо већ говорили. Да ли имате припремљену торбу са стварима за случај опасности? У делу 1-2-3 of Disaster Education предлаже се шта би у њој требало да се налази: прибор за прву помоћ, флаше с водом, некварљиве намирнице и најважнији документи. Такође би било мудро да са члановима породице разговарате о томе које непогоде би вас могле задесити, као и томе шта бисте радили у сваком од тих случајева.

Да ли имате припремљену торбу са стварима за случај опасности?

Задржите близак однос с Богом.

То је од помоћи у свим околностима. Библија за Бога каже да је „Отац милосрђа и Бог сваке утехе, који нас теши у свакој нашој невољи“. На другом месту је описан као Бог „који теши потиштене“ (2. Коринћанима 1:3, 4; 7:6).

Према томе, Бог је и те како свестан околности у којима се налазе они који су му верни. Он је Бог љубави и пружа утеху и охрабрење на многе начине (1. Јованова 4:8). Увек је добро молити му се, не за неко чудо, већ за његов моћни свети дух. Тај дух може подсетити оне који су погођени неком катастрофом на библијске стихове у којима ће наћи утеху и мир. Божје верне слуге се тада могу осећати као Давид, краљ древног Израела, који је рекао: „Да и долином густе таме пођем, нећу се зла бојати, јер си ти са мном; штап твој и палица твоја утеху ми дају“ (Псалам 23:4).

Подршка суверника.

Пророк из првог века по имену Агав предсказао је да ће „по целом свету завладати велика глад. То се и догодило у време Клаудијеве владавине“. Та глад је озбиљно угрозила многе Исусове ученике у Јудеји. Шта су урадили ученици из других крајева када су чули за невољу суверника? У запису се даље каже: „Ученици [су], свако према својим могућностима, одлучили да пошаљу помоћ браћи која живе у Јудеји и тако им послуже“ (Дела апостолска 11:28, 29). Љубав их је подстакла да им пошаљу потребне ствари.

„Осетила сам љубав и заштиту“

Када се данас догоде веће непогоде, Божје слуге поступају на сличан начин. Јеховини сведоци су познати по томе што помажу својим суверницима. Примера ради, када је снажан земљотрес погодио Чиле 27. фебруара 2010. године, Сведоци су брзо прискочили у помоћ настрадалима. Карла, која је изгубила кућу услед цунамија, испричала је: „Када смо већ сутрадан видели [сувернике] из других крајева како пристижу да би нам помогли, било је то право охрабрење и утеха за нас. Без сумње, Јехова нас је тешио помоћу ових волонтера и њихових добрих дела. Осетила сам љубав и заштиту.“ Њен деда није Сведок али посматрао је пружање помоћи. Рекао је: „Ово је потпуно другачије од свега што сам годинама гледао у својој цркви.“ Оно што је видео подстакло га је да затражи од Јеховиних сведока да проучавају Библију с њим.

Друштво особа које воле Бога може много значити у време невоље. Па ипак, хоће ли икада доћи време када ће Земља одахнути од природних катастрофа? Погледајмо шта Библија каже о томе.