Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Приче Соломунове 3:5, 6: „На свој разум не ослањај се“

Приче Соломунове 3:5, 6: „На свој разум не ослањај се“

 „Уздај се у Јехову свим својим срцем, а на свој разум немој се ослањати. На свим својим путевима имај га на уму, и он ће исправити твоје стазе“ (Пословице 3:5, 6, превод Нови свет). a

 „Уздај се у Господа свијем срцем својим, а на свој разум не ослањај се. На свијем путовима својим имај га на уму, и он ће управљати стазе твоје“ (Приче Соломунове 3:5, 6, Даничић–Караџић).

Значење Пословица 3:5, 6

 Када доносимо важне одлуке, није добро да се ослањамо само на своје мишљење већ треба да узмемо у обзир и савете које нам Јехова b даје у својој Речи.

 „Уздај се у Јехову свим својим срцем.“ Када у животу поступамо онако како Бог жели показујемо да се уздамо у њега. То треба да чинимо целим срцем. У библијском контексту срце се обично односи на оно што је дубоко у нама – на наше емоције, мотиве, наш образац размишљања и наше ставове. Према томе, уздати се у Бога свим својим срцем подразумева више од осећања. То је одлука коју свесно доносимо зато што смо потпуно уверени да наш Створитељ зна шта је најбоље за нас (Римљанима 12:1).

 „На свој разум немој се ослањати.“ Морамо се уздати у Бога зато што се као несавршени људи не можемо ослонити на своју способност просуђивања. Уколико бисмо се ослањали само на своје мишљење или бисмо се водили само својим осећањима, могли бисмо донети одлуке које у први мах изгледају добро али на крају имају лош исход (Пословице 14:12; Јеремија 17:9). Бог је далеко мудрији од нас људи (Исаија 55:8, 9). Ако се будемо водили Божјим саветима имаћемо срећнији и испуњенији живот (Псалам 1:1-3; Пословице 2:6-9; 16:20).

 „На свим својим путевима имај га на уму.“ Треба да сазнамо како Бог гледа на важна подручја нашег живота и да то узмемо у обзир приликом доношења сваке важне одлуке. То ћемо постићи ако му се молимо за вођство и примењујемо оно што пише у његовој Речи, Светом писму (Псалам 25:4; 2. Тимотеју 3:16, 17).

 „Он ће исправити твоје стазе.“ Бог исправља наше стазе тако што нам помаже да живимо у складу са његовим праведним мерилима (Пословице 11:5). Тако ћемо избећи многе непотребне проблеме и више ћемо уживати у животу (Псалам 19:7, 8; Исаија 48:17, 18).

Контекст Пословица 3:5, 6

 У Пословицама се налазе основна начела која нам помажу да будемо срећнији и да водимо живот који је у складу са Божјом вољом. Првих девет поглавља написано је у виду савета које отац даје свом вољеном сину. Треће поглавље истиче благослове које имају они који цене савете свог мудрог Створитеља и примењују их у животу (Пословице 3:13-26).

 

a Пословице су други назив за Приче Соломунове.

b Јехова је Божје лично име (Псалам 83:18).