Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Псећи њух

Псећи њух

 Истраживачи кажу да пси помоћу чула мириса могу распознати колико други пси имају година, ког су пола и каквог су расположења. Чак се могу обучити и да откривају експлозив и дрогу. Људи углавном чулом вида откривају околину, док пси за то користе чуло мириса. Њихова њушка им много тога говори.

 Размислите о следећем: Чуло мириса је код паса на хиљаде пута оштрије него код људи. Према америчком Националном институту за стандарде и технологију, пас „може осетити неку супстанцу у раствору и ако она чини тек билионити део раствора. То би било као да можемо осетити четвртину кашичице шећера растворене у олимпијском базену.“

 Захваљујући чему пас има тако истанчан њух?

  •   Псећа њушка је влажна и зато боље „хвата“ мирисне честице.

  •   Пас има два ваздушна пута, један за дисање, други за мирисање. Када пас нешто поњуши, мирис директно улази у део носне дупље у ком се налазе рецептори за мирис.

  •   Површина носне слузнице код паса може износити 130 квадратних центиметара и више, а код људи само 5 квадратних центиметара.

  •   Пас има и до 50 пута више рецептора за мирис од нас.

 Све ово омогућава псу да распозна појединачне састојке једног сложеног мириса. Примера ради, ми осетимо мирис супе, али стручњаци кажу да пси могу распознати сваки састојак супе.

 Истраживачи на институту Pine Street Foundation, који се бави испитивањем рака, кажу да псећи мозак и њух заједно чине „један од најпрефињенијих детектора за мирис на свету“. Научници раде на конструисању електронских „носева“ за откривање експлозива, кријумчарене робе и болести, укључујући и рак.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је псећи њух настао еволуцијом или је дело Створитеља?