Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о диносаурима?

Шта Свето писмо каже о диносаурима?

Одговор из Светог писма

 У Светом писму нема директног указивања на диносауре. Међутим, оно каже да је Бог „све створио“ и очигледно је да се под тим мисли и на те животиње (Откривење 4:11). a Иако Свето писмо не спомиње диносауре, оно указује на неке групе створења у које су можда и они спадали:

Да ли су диносаури еволуирали из других врста?

 Диносаури нису настали постепено као што то каже теорија еволуције, већ се нагло појављују у фосилним записима. То је у складу са оним што стоји у Светом писму, где се каже да је Бог створио све животиње. На пример, Псалам 146:6 описује Бога као „Творца неба и земље, мора, и свега што је у њима“.

Када су диносаури живели?

 Свето писмо каже да су морске и копнене животиње створене током петог и шестог дана, то јест периода стварања (Постанак 1:20-25, 31) b. Према томе, Свето писмо оставља простор за закључак да су се диносаури појавили и да су постојали један дужи период.

Да ли су бехемот и левијатан били диносаури?

 Нису. Иако се не може са сигурношћу рећи на које су се животиње односила створења која се спомињу у књизи о Јову, углавном се сматра да је бехемот нилски коњ, а да је левијатан крокодил. Те претпоставке одговарају описима тих створења у Светом писму (Јов 40:15-23; 41:1, 14-17, 31). У сваком случају, називи „бехемот“ и „левијатан“ не могу се односити на диносауре. Бог је рекао Јову да посматра те животиње, а Јов је живео много година након што су диносаури изумрли (Јов 40:16; 41:8).

Шта се догодило са диносаурима?

 Свето писмо ништа не говори о нестанку диносаура. Међутим, оно каже да је све створено Божјом вољом, из чега је јасно да је и диносауре створио с неком сврхом (Откривење 4:11). Када је та сврха испуњена, Бог је дозволио да диносаури изумру.

a Фосилни остаци доказују да су диносаури постојали. Они заправо показују да је у једном периоду постојало много врста диносаура и да су били веома бројни.

b Реч „дан“ се у Светом писму може односити на период од неколико хиљада година (Постанак 1:31; 2:1-4; Јеврејима 4:4, 11).