Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Важност родитељске улоге у животу детета

Важност родитељске улоге у животу детета

 Шта треба да знате

 У неким културама деца су веома блиска с родитељима и њима се обраћају када имају неки проблем. У другим културама деца се радије обраћају својим вршњацима.

 У другом случају који је споменут, родитељски ауторитет је угрожен. Зашто? Зато што када таква деца постану тинејџери, родитељи често имају осећај да више немају никакав утицај на њих. Није ни чудо, кад деца проводе толико времена с другом децом. Изгледа као да они сами одгајају једни друге а не њихови родитељи.

 Зашто се деца тако лако везују за своје вршњаке и удаљавају од својих родитеља? Размотримо следеће разлоге.

  •   Школа. Када деца највећи део свог времена проводе с другом децом, међу њима се ствара таква повезаност да им мишљење вршњака постаје важније од мишљења родитеља. Та потреба за прихватањем постаје још јача када уђу у тинејџерско доба.

    Деци треба да буде важније мишљење родитеља од мишљења вршњака

  •   Мало заједничког времена. У многим породицама, када се деца врате из школе, код куће нема никога, углавном зато што су им родитељи на послу.

  •   Свет тинејџера. Када уђу у тинејџерске године, млади почињу да размишљају, да се облаче, говоре и понашају као други тинејџери. Често им постаје важније шта њихови вршњаци мисле о њима него шта мисле родитељи.

  •   Маркетинг. За многе производе на тржишту циљна група су млади, због чега генерацијски јаз постаје још већи. Др Роберт Епстајн је написао: „Ако би образац понашања данашњих тинејџера на неки начин нестао, многе мултимилијардерске компаније би моментално пропале.“ a

 Шта можете учинити

  •   Будите блиски са својим дететом.

     У Библији стоји: „Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:6, 7).

     Вршњаци могу бити добри пријатељи вашем детету, али они не би смели да преузму вашу улогу родитеља. Стручњаци кажу да већина деце и тинејџера дубоко у себи и даље поштује своје родитеље и жели да им угоди. Ако се трудите да останете блиски са својом децом, имаћете већи утицај на њих од њихових вршњака.

     „Морате проводити време с децом и сваког дана радити нешто с њима, на пример кувати, чистити или радити домаће задатке. Забавите се заједно – играјте игрице, гледајте филмове или ТВ. Немојте мислити да је довољно одвојити по који сат све док је то ’квалитетно проведено време‘. Квалитет не може надоместити мањак квантитета.“ (Лорејн)

  •   Помозите својој деци да се спријатеље и са онима који нису њихових година.

     У Библији стоји: „Лудост је привезана детету за срце“ (Пословице 22:15).

     Неки родитељи су задовољни када виде да њихово дете има много пријатеља међу вршњацима. Међутим, да би дете постало зрело, није довољно да се дружи само са својим вршњацима већ му је потребно друштво различите животне доби. Вршњаци не могу пружити младој особи вођство које јој је потребно у животу. То јој могу пружити једино родитељи.

     „Вршњаци знају неке ствари, али немају животно искуство, способности и мудрост да би помогли другим младима да доносе зреле одлуке, као што би то био случај када би се саветовали са старијима. Када млади слушају своје родитеље, тада ће сазревати у складу са својим годинама.“ (Нађа)

  •   Будите добар пример.

     У Библији стоји: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Пословице 13:20).

     Чак и у старијем узрасту, ваша деца могу пуно научити од вас док проводите време заједно. Будите им узор.

     „Најважнији узор деци су свакако њихови родитељи. Ако су деца поучена да цене и поштују своје родитеље, желеће да буду попут њих кад одрасту.“ (Кетрин)

a Преузето из књиге Teen 2.0–Saving Our Children and Families From the Torment of Adolescence.