Пређи на садржај

Бетелска вешерница – од кухињских крпа до свилених кравата

Бетелска вешерница – од кухињских крпа до свилених кравата

Млади мушкарци и жене у подружници Јеховиних сведока у Сједињеним Државама користе своје време и снагу да би сваке године опрали око 1800 тона веша у три комплекса у Бруклину, Патерсону и Волкилу, у држави Њујорк. Сама количина веша је невероватна. Међутим, оно што овај посао чини јединственим јесте разноврсност ствари које се перу.

Сваког радног дана, они који живе у бетелским комплексима у Сједињеним Државама пошаљу више од 11000 одевних предмета у бетелске вешернице – 2300 кошуља и 650 пари панталона, као и чарапе, доњи веш и мајице. Такође стигне и 900 комада одеће за које је потребно хемијско чишћење.

Потребно је опрати и гомилу чаршава, пешкира и покривача, као и конобарске униформе и крпе за чишћење. Након прања, све ово треба осушити и испоручити. Неке ствари, као што су крпе, перу се заједно, док се осетљиве свилене кравате и блузе перу засебно.

Радници у вешерници проверавају сваки одевни предмет да би видели да ли је негде поцепан или му недостају дугмад. Она се пришивају помоћу аутоматизоване машине или ручно. Поправке или преправке одевних предмета ради особа која је за то стручна.

Да се неки од хиљада одевних предмета не би загубио, на сваки од њих се машински причвршћује етикета с јединственим бар-кодом. Захваљујући томе, ствари се могу аутоматски сортирати, тако да се чиста и испеглана одећа доставља сваком члану бетелске породице у Сједињеним Државама.

Нове раднике у вешерници обучавају њихове искусне колеге. Нови уче и до 20 различитих послова. Један наизглед једноставан посао за који је потребно време да би се научио јесте уклањање флека. Нови радник треба добро да познаје врсте тканина и како оне реагују на различита средства и методе чишћења.

Таш, који у вешерници ради већ годину и по дана, каже за своје сараднике: „Екипа с којом радим је одлична – задовољство је радити с људима различитог порекла.“ Шели, која такође ради у вешерници, каже: „Драго ми је што помажем да бетелска породица изгледа уредно.“