Пређи на садржај

Колица у Немачкој „иду на одмор“

Колица у Немачкој „иду на одмор“

У великим градовима широм света, пролазници су навикли да виде колица с библијском литературом Јеховиних сведока. У Немачкој су на пример, таква колица постављена у Берлину, Келну, Хамбургу, Минхену и другим ужурбаним градовима.

Али да ли би колица имала успеха и у мањим градовима у које Немци одлазе на одмор? На какав пријем би колица наишла у градићима на северу земље и одмаралиштима на Балтичком и Северном мору? Током 2016, подружница Јеховиних сведока у Немачкој организовала је посебну акцију како би добила одговоре на та питања. Око 800 Сведока који проповедају с колицима у великим градовима пријавили су се да од маја до октобра учествују у овој акцији на око 60 локација у северној Немачкој. Неки од тих добровољаца допутовали су чак из Беча.

Део града

Сведоци су срдачно дочекани. Један од учесника је рекао: „Људи су били заинтересовани. Били су љубазни, радознали и спремни на разговор.“ Хајди, која је отпутовала у град Плен, каже: „Након неколико дана људи су нас сматрали делом града. Неки који су нас препознали махали су нам кад нас виде.“ Један глуви човек им је на знаковном рекао: „Свуда вас има!“ Он се с пријатељима враћао с једног скупа глувих у југоисточној Немачкој, где је такође срео Јеховине сведоке.

Неки мештани су чак понудили помоћ. На острву Вангероге, Сведоцима је пришао један полицајац и љубазно им предложио неке начине на које могу да привуку још више људи. У Варену (Мириц), капетан брода за разгледање града показивао је путницима неке знаменитости. Показујући на колица с литературом у луци, рекао је: „А тамо можете сазнати нешто о Богу.“ Неколико туриста је пришло и погледало постере који су стајали на колицима.

И туристе и мештане су посебно занимале ове три брошуре:

  • Да ли Бог заиста брине за нас? Један туриста је рекао: „Већ дуго се то питам. Сада на одмору коначно имам времена да читам о томе.“

  • Добре вести из Светог писма. Један старији човек је рекао Сведоцима да се разочарао у религију. Они су му помогли да разуме да ниједан човек не може решити наше проблеме, већ да то може само Бог. Човек је радо прихватио брошуру и обећао да ће је прочитати.

  • Моја библијска школица. Један отац је својој ћеркици дозволио да узме ову брошуру која је посебно осмишљена за малу децу. Поред тога, он је узео књигу Моја књига библијских прича и рекао: „Ово ће користити мојој породици.“

Пролазници су узели више од 3600 публикација. Неки су замолили Сведоке да их посете како би наставили разговор.

Сведоци који су учествовали у овој акцији били су веома задовољни. Јерг и његова супруга Марина отпутовали су на подручје близу Балтичког мора. „Било је то нешто посебно“, рекли су. „Могли смо да уживамо у ономе што је Бог створио и да у исто време другима говоримо о њему.“ Лукас, који има 17 година, рекао је: „Супер сам се провео! Поред тога што је било забавно, могао сам и да учиним нешто вредно за друге.“