Пређи на садржај

Како Јеховини сведоци гледају на науку?

Како Јеховини сведоци гледају на науку?

 Ми ценимо све што је наука постигла и прихватамо научна открића која су поткрепљена доказима.

 Наука је „систем знања о природи и људском друштву до кога се дошло применом објективних метода истраживања“ (Речник српскохрватског књижевног и народног језика, САНУ). Иако Библија није научна књига, она подстиче људе да проучавају свет природе и да користе научна достигнућа. Размотримо неке примере:

  •   Астрономија: „Подигните очи и гледајте! Ко је све то створио? Онај који војску њихову изводи на број, и све их по имену зове“ (Исаија 40:26).

  •   Биологија: Соломон је говорио „о дрвећу, од кедра на Ливану до исопа који ниче из зидова. Говорио је о зверима, о створењима која лете, о онима што се мичу по земљи и о рибама“ (1. Краљевима 4:33).

  •   Медицина: „Весело срце делује добро као лек, а сломљен дух суши кости“ (Пословице 17:22).

  •   Метеорологија: „Јеси ли крочио у ризнице снега, и јеси ли видео ризнице града [...] Којим се путем [...] ветар источни разноси по земљи?“ (Јов 38:22-24).

 У нашој литератури објављују се чланци о природи и научним достигнућима, чиме се читаоци подстичу да поштују науку. Јеховини сведоци подстичу своју децу да се школују како би боље разумела свет који их окружује. Неки Јеховини сведоци баве се научним радом у областима попут биохемије, математике и физике.

Наука има границе

 Ми не верујемо да наука може дати одговор на свако животно питање. a На пример, геолози анализирају какав је састав земље, а биолози проучавају како функционише људско тело. Али зашто је земља тако фино обликована за живот и зашто делови тела функционишу тако складно?

 Закључили смо да једино Библија даје задовољавајуће одговоре на та питања (Псалам 139:13-16; Исаија 45:18). Зато верујемо да свако ко жели да буде добро образован, мора узети у обзир и науку и Библију.

 Понекад изгледа да је наука у супротности с Библијом. Међутим, неке наизгледне противречности засноване су на погрешним представама о томе шта Библија заиста говори о нечему. На пример, Библија не каже да је земља створена за дословних шест дана (Постанак 1:1; 2:4).

 Неке теорије које су нашироко прихваћене као научне нису поткрепљене доказима и неки уважени научници их не прихватају. На пример, будући да склад и ред који владају у природи указују на постојање Створитеља, ми делимо мишљење многих биолога, хемичара и других научника који су дошли до закључка да се жива бића нису развила путем насумичних мутација и природне селекције.

a Аустријски физичар и нобеловац Ервин Шредингер написао је да наука „остаје нема када се ради о свему ономе [...] што нам је на срцу, што нам је заиста важно“. А Алберт Ајнштајн је изјавио: „Кроз болно искуство смо научили да рационално размишљање није довољно да би се решили проблеми нашег друштвеног живота.“