Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не славе Ускрс?

Зашто Јеховини сведоци не славе Ускрс?

Уобичајене заблуде

 Заблуда: Јеховини сведоци не славе Ускрс зато што нису хришћани.

 Чињеница: Ми верујемо да је Исус Христ наш Спаситељ и дајемо све од себе да ’у свему идемо његовим стопама‘ (1. Петрова 2:21; Лука 2:11).

 Заблуда: Ви не верујете да је Исус подигнут из мртвих.

 Чињеница: Ми верујемо у Исусово ускрсење; сматрамо да је то суштина хришћанске вере и то наглашавамо док другима проповедамо (1. Коринћанима 15:3, 4, 12-15).

 Заблуда: Ви ускраћујете својој деци радост ускршњих празника.

 Чињеница: Ми волимо своју децу – дајемо све од себе да их лепо васпитамо и усрећимо (Титу 2:4).

Зашто Јеховини сведоци не славе Ускрс?

  •   Прослава Ускрса се не темељи на Светом писму.

  •   Исус је заповедио да обележавамо спомен на његову смрт, а не на његово ускрсење. Сваке године одржавамо Спомен-свечаност на дан његове смрти према библијском лунарном календару (Лука 22:19, 20).

  •   Ми верујемо да је Ускрс због порекла својих обичаја, који потичу од древних обреда плодности, неприхватљив за Бога. Бог захтева да се „оданост исказује искључиво њему“ и не прихвата обожавање које укључује обичаје које он не одобрава (Излазак 20:5; 1. Краљевима 18:21).

 Сматрамо да се наша одлука да не славимо Ускрс чврсто темељи на Светом писму, које нас подстиче да користимо „мудрост и способност просуђивања“ уместо да једноставно следимо људску традицију (Пословице 3:21; Матеј 15:3). Иако ћемо другима радо објаснити своје гледиште о Ускрсу када нас упитају, поштујемо право сваке особе да одлучи за себе (1. Петрова 3:15).