Пређи на садржај

Да ли Ђаво стварно постоји?

Да ли Ђаво стварно постоји?

Одговор из Светог писма

 Да, Ђаво је стварна особа. Он је „владар света“, духовно створење које је постало зло и побунило се против Бога (Јован 14:30; Ефешанима 6:11, 12). Следећа имена и описи који се налазе у Светом писму откривају нам каква је Ђаво особа:

Ђаво не представља зло у људима

 Неки сматрају да Ђаво представља зло које постоји у особи. Међутим, у Светом писму је забележен разговор између Бога и Сатане. Пошто је Бог савршен, он нема злу страну личности с којом би могао да разговара (Поновљени закони 32:4; Јов 2:1-6). Слично томе, Сатана је искушавао Исуса, који је безгрешан (Матеј 4:8-10; 1. Јованова 3:5). Дакле, Свето писмо показује да је Ђаво стварна особа, а не оличење зла.

 Да ли треба да нас изненади то што многи људи не верују да Ђаво постоји? Нипошто, јер се у Светом писму каже да се Сатана служи преваром да би остварио своје циљеве (2. Солуњанима 2:9, 10). Једна од његових највећих превара јесте да убеди људе да он заправо не постоји (2. Коринћанима 4:4).

Још неке заблуде о Ђаволу

  Заблуда: Луцифер је још једно име за Ђавола.

 Чињеница: Хебрејска реч која је у неким Библијама преведена са „Луцифер“ значи „сјајан“ (Исаија 14:12). Из контекста се види да се овај израз односи на вавилонску династију, то јест краљевску лозу, коју је Бог понизио због њене охолости (Исаија 14:4, 13-20). Након што је ова династија свргнута, Бог јој се обратио на подругљив начин користећи израз „сјајан“.

  Заблуда: Сатана служи Богу као тужитељ људи.

 Чињеница: Ђаво је Божји непријатељ, а не његов слуга. Сатана Ђаво се противи људима који служе Богу и оптужује их (1. Петрова 5:8; Откривење 12:10).