Пређи на садржај

Да ли Свето писмо каже да је земља равна плоча?

Да ли Свето писмо каже да је земља равна плоча?

Одговор из Светог писма

 Не, Свето писмо не каже да је наша планета равна плоча. a Иако оно није научни приручник, све што у њему стоји у складу је с чињеницама које је наука потврдила. Чињенице о којима оно говори „утемељене су за сва времена, заувек“ (Псалам 111:8).

 Шта значи израз „четири краја земље“ који се појављује у Светом писму?

 Изразе „четири краја земље“ и „крајеви земље“, који се налазе у Светом писму, не треба разумети дословно и они не значе да је наша планета равна и да има крај (Исаија 11:12; Јов 37:3). У ствари, израз „четири краја земље“ је по свему судећи стилска фигура којом се указује на целу земљу, што је слично изразу „четири стране света“ који данас користимо (Лука 13:29).

 Хебрејски израз преведен као „крајеви“ изгледа да је идиом који се заснива на речи „крила“. Према једној библијској енциклопедији, „будући да птице својим раширеним крилима заклањају младе, [овај хебрејски израз] може се односити на најудаљеније тачке било чега што је раширено“. У тој енциклопедији се још каже да се у Јову 37:3 и Исаији 11:12 тим изразом указује на „најудаљеније крајеве површине земље“. b

 Да ли кушња коју је Сатана ставио пред Исуса доказује да је земља равна плоча?

 Да би искушао Исуса, Ђаво га је „повео на веома високу гору, и показао му сва краљевства света и њихову славу“ (Матеј 4:8). Неки сматрају да овај запис потврђује да се с једног места на земљи може видети цео свет. Међутим, изгледа да је израз „веома висока гора“ заправо метафора, а не нека дословна локација на земљи. Размотримо зашто је разумно закључити тако нешто.

  •   Не постоји нека дословна планина на земљи с које се могу видети сва краљевства света.

  •   Ђаво је Исусу показао не само сва краљевства света већ и „њихову славу“. Такве детаље не би било могуће видети с велике раздаљине. Изгледа да је Ђаво користио неку врсту визије да би све то показао Исусу. То је као када би неко помоћу пројектора и платна приказивао слике различитих крајева света.

  •   Паралелни запис из Луке 4:5 каже да је Ђаво одједном, то јест у једном трену Исусу показао сва краљевства света, што људско око не би било у стању да види. Дакле, Исус све ово није дословно видео, већ му је било приказано на неки други начин.

a У Светом писму пише да Бог „борави над кругом земаљским“ (Исаија 40:22). У неким стручним делима се наводи да се реч која је преведена са „круг“ може односити и на куглу, иако се с тим не слажу сви изучаваоци. Било како било, Свето писмо не подржава тврдњу да је земља равна.

b The International Standard Bible Encyclopedia, ревидирано издање, 2. том, 4. страна.