Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Зашто је за децу добро да читају? (1. део): Књига или телефон?

Зашто је за децу добро да читају? (1. део): Књига или телефон?

 Шта ваша деца више воле да раде у слободно време: да читају или да гледају нешто? За шта ће се пре ухватити: за књигу или за телефон?

 Писана реч већ деценијама има јаку конкуренцију – раније је то била телевизија, а сада је то интернет. „Читање је на добром путу да ишчезне“, написала је Џејн Хили давне 1990. у својој књизи Endangered Minds.

 Можда је у то време њена изјава деловала невероватно. Међутим, данас након више деценија, у земљама где се технологија много користи они који се баве децом кажу да она у просеку све лошије и све мање читају.

У овом чланку:

 Зашто је за децу добро да читају?

  •   Читање распирује машту. На пример, док читамо нешто, ми замишљамо глас ликова, њихов изглед и амбијент у ком се радња одиграва. Писац открива неке појединости, али ту има и пуно празнина које морамо сами да попунимо.

     „У филму или видеу, ми гледамо како је неко други нешто замислио“, каже мајка по имену Лора. „То је лепо, али читање нам пружа посебну прилику да свако од нас на свој начин оживи туђе речи.“

  •   Читање обликује личност детета. Док читају, деца уче да размишљају, да решавају проблеме и да се концентришу на једну ствар. Захваљујући томе, развијају лепе особине као што су стрпљење, самоконтрола и саосећање.

     Како дете постаје саосећајније захваљујући читању? Стручњаци верују да, док дете пажљиво и полако чита неку причу, оно размишља о осећањима ликова у њој. То му може помоћи да саосећа с људима које среће у свакодневном животу.

  •   Читање нас учи да дубље размишљамо. Да би неко разумео шта је писац хтео да каже, не сме само да прелеће преко речи. Он мора да пажљиво чита и чак да се понекад врати на оно што је прочитао. Тако ће то лакше запамтити и имаће користи од тога (1. Тимотеју 4:15).

     Отац по имену Џозеф каже: „Док читаш, ти спонтано почињеш да размишљаш о томе шта је смисао те реченице, какве она има везе са оним што већ знаш и шта можеш да научиш из тога. С друге стране, гледање нечега не мора обавезно да те подстакне на такво размишљање.“

 Закључак: Иако ваша деца уживају у томе да нешто гледају, много ће изгубити ако не развију навику да нешто и прочитају.

 Како им помоћи да заволе читање

  •   Почните што раније. Клои која има два сина каже: „Читали смо им још док су били у стомаку, а то смо наставили и након што су се родили. Драго нам је што нисмо одустали. Њих двојица су стекли навику да читају и сада уживају у томе.“

     Библијско начело: „Од раног детињства познајеш свете списе“ (2. Тимотеју 3:15).

  •   Окружите их књигама. Организујте тако ствари у свом дому да вам књиге увек буду при руци. „Набавите књиге које би се свиделе вашем детету и ставите их поред његовог кревета“, предлаже Тамара, мајка четворо деце.

     Библијско начело: „Одгајај дете према путу којим треба да иде, па неће одступити од њега ни кад остари“ (Пословице 22:6).

  •   Ограничите коришћење интернета. Отац по имену Данијел каже да његова породица има обичај да једно вече у недељи не користи електронске уређаје. „Тако барем једно вече не гледамо телевизију и можемо на миру да читамо, било заједно било сами.“

     Библијско начело: Просудите шта је најважније (Филипљанима 1:10).

  •   Пружите им пример. Карина, мајка две девојчице, каже: „Унесите емоције у приче које читате својој деци и тако их оживите. Ако деца примете да ви волите да читате, вероватно ће и она то заволети.“

     Библијско начело: „Посвети се јавном читању“ (1. Тимотеју 4:13).

 Неће сва деца заволети да читају, али ваш подстицај може бити први корак ка томе. Дејвид који има две ћерке отишао је и корак даље. Он каже: „Читао бих оно што моје ћерке читају. Тако сам увек знао шта их у том тренутку занима и имали смо заједничке теме за разговор. Било је баш забавно имати свој мали клуб читалаца.“