Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Како посао оставити „на послу“

Како посао оставити „на послу“

 У данашњем технолошки развијеном свету, ваш послодавац, колеге с посла или клијенти можда очекују да им будете на располагању 24 часа дневно, седам дана у недељи. Због тога је понекад тешко одвојити посао од приватног живота и дати приоритет важнијим стварима, у које спада и ваш брак.

 Шта треба да знате

  •   Телефони и други електронски уређаји лако нас могу преварити када је у питању граница између посла и приватног живота. Понекад се чини да су сваки телефонски позив, мејл или порука коју добијете ван радног времена попут пожара који треба одмах угасити.

     „Изгледа да је данас просто немогуће доћи кући с посла и провести време са својом породицом јер кад вам стигне мејл или зазвони телефон у вези са послом, пажњу усмерите на то уместо на свог брачног друга.“ (Џанет)

  •   Да бисте ускладили посао и приватан живот, морате нешто конкретно предузети. Ако то не учините, онда ће пословне обавезе ваш брак гурнути у други план.

     „Ваш брачни друг је обично прва особа коју занемарујете јер сматрате да он све то разуме, да ће вам опростити и да ћете мало касније провести неко време заједно.“ (Холи)

 Како ускладити посао и приватан живот

  •   Нека вам брак буде најважнији. Библија каже: „Што је Бог саставио, човек нека не раставља“ (Матеј 19:6). Ако не бисте дозволили да вас неки човек „растави“ од вашег брачног друга, зашто бисте дозволили да то уради посао?

     „Неки клијенти сматрају да зато што вас плаћају могу да вас добију кад год сте им потребни. Пошто ми је породица важнија од посла, отворено им кажем да ме не могу добити кад имам слободне дане, али да ћу им се што пре јавити.“ (Марк)

     Питајте се: „Да ли се из мојих поступака види да ми је брак важнији од посла?“

  •   Реците послу „не“ када је то потребно. Библија каже: „Мудрост је код скромних“ (Пословице 11:2). Скромност ће вам помоћи да увидите да је понекад паметно да се не прихватите неког посла или да га поверите неком другом.

     „Ја сам водоинсталатер и ако ме неко хитно зове, значи да је под великим стресом. Ако у том тренутку не могу да му помогнем, упутим га на неког другог.“ (Кристофер)

     Питајте се: „Да ли сам спреман да одбијем неки додатни посао да се мој брачни друг не би осећао занемарено? Да ли мој брачни друг мисли да бих то учинио?“

  •   Планирајте заједничко време. Библија каже: „Све има своје време“ (Проповедник 3:1). Управо онда када сте оптерећени послом веома је важно да се потрудите да нађете време које ћете провести са својим брачним другом.

     „Кад нам се све одједном нагомила, обично се потрудимо да барем неко време издвојимо за нас – макар да само вечерамо заједно или да се прошетамо плажом.“ (Дебора)

     Питајте се: „Да ли планирам време које ћу потпуно посветити свом брачном другу? Како би на ово питање одговорио мој брачни друг?“

  •   Искључите електронске уређаје. Библија каже да морамо „просудити шта је најважније“ (Филипљанима 1:10). Можете ли понекад искључити телефон и друге уређаје да вас ништа у вези са послом не би ометало?

     „Стварно се трудим да завршим са послом у одређено време. Тада искључим обавештења на телефону.“ (Џереми)

     Питајте се: „Да ли осећам обавезу да оставим укључен телефон у случају да сам потребан шефу или неком клијенту? Како би на ово питање одговорио мој брачни друг?“

  •    Будите разумни. Библија каже: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). Реално гледано, некада ће се десити да посао поремети планове које сте имали са вашим брачним другом. На пример, можда због природе посла ви или ваш брачни друг морате бити доступни и ван радног времена. Немојте тражити од свог брачног друга више од онога што је разумно.

     „Мој супруг има малу фирму и често има хитних случајева који се морају решити након радног времена. Понекад ми то смета, али будући да доста времена проводимо заједно сматрам да то није неки велики проблем.“ (Беверли)

     Питајте се: „Да ли сам обзиран према свом брачном другу и не тражим од њега превише зато што разумем да има много посла? Како би на ово питање одговорио мој брачни друг?“

 Идеје за разговор о овој теми

 Најпре нека свако за себе размотри следећа питања. Затим поразговарајте о томе како сте одговорили на њих.

  •   Да ли се ваш брачни друг икада жалио што кући доносите посао? Ако јесте, да ли мислите да је у праву?

  •   На којим подручјима бисте могли да се поправите када је реч о усклађивању посла и породичног живота?

  •   Да ли вам понекад изгледа да ваш брачни друг не може да остави посао „на послу“? Ако је тако, можете ли навести неки пример?

  •   Које бисте промене волели да видите код вашег брачног друга када је реч о усклађивању посла и породичног живота?