Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад се догоди природна катастрофа

Кад се догоди природна катастрофа

„Кад смо видели последице катастрофе, били смо очајни. Све што смо имали однеле су бујице блата и воде.“ (Ендру, Сијера Леоне)

„Након урагана смо отишли до наше куће. Ништа није остало. Занемели смо од шока. Моја ћерка је пала на колена и почела да плаче.“ (Дејвид, Девичанска острва)

АКО сте преживели неку катастрофу, сигурно знате шта значи доживети шок, неверицу, збуњеност, узнемиреност и ноћне море. Многи који су прошли кроз то толико су били обесхрабрени и исцрпљени да су изгубили вољу за животом.

Ако сте услед неке непогоде изгубили све што сте имали, можда осећате да немате снаге да идете даље. Можда вам се чини да више немате разлога да живите. Међутим, Библија вам може помоћи да се уверите да је живот вредан живљења и да стекнете наду у бољу будућност.

ПОЗНАВАЊЕ БИБЛИЈСКЕ ИСТИНЕ УЛИВА НАДУ

У Проповеднику 7:8 пише: „Бољи је крај ствари него почетак.“ Можда вам након катастрофе све изгледа црно. Али ако се стрпљиво трудите да вратите живот у нормалу, стање се може поправити.

Библија прориче да ће доћи време када се „више неће чути плач нити вапај невољника“ (Исаија 65:19). То ће се остварити када земља под Божјим Краљевством постане рај (Псалам 37:11, 29). Природне катастрофе биће ствар прошлости. Људе више неће мучити болна сећања и трауме јер Свемоћни Бог обећава: „Оно што је пре било неће долазити у мисли нити ће се јављати у срцу“ (Исаија 65:17).

Замислите само! Створитељ жели да вам да „будућност и наду“ – живот у миру под Божјим Краљевством (Јеремија 29:11). Да ли вам то сазнање може помоћи да вратите вољу за животом? Сали, цитирана у уводном чланку, каже: „Ако се подсећамо на све дивне ствари које ће Божје Краљевство учинити за нас у будућности, биће нам лакше да прошлост оставимо за собом и да се боримо са оним што сада доживљавамо.“

Да ли бисте желели да сазнате више о томе шта ће Божје Краљевство ускоро учинити за људе? То вам може помоћи да се уверите да је, упркос ономе што сте доживели, ваш живот вредан живљења. Док не дође време када више неће бити природних катастрофа, Библија вам својим саветима може помоћи да вратите живот у нормалу. Следи неколико таквих савета.