Пређи на садржај

Пређи на садржај

„Где је био Бог?“

„Где је био Бог?“

„СТАЛНО СЕ НАМЕЋЕ ПИТАЊЕ: ГДЕ ЈЕ БИО БОГ?“ (Папа Бенедикт XVI, приликом посете некадашњем концентрационом логору у Аушвицу, у Пољској.)

КАДА СЕ ДОГОДИ НЕКА ТРАГЕДИЈА, ДА ЛИ СЕ ПИТАТЕ: „ГДЕ ЈЕ БИО БОГ?“ ИЛИ АКО СТЕ ЛИЧНО ДОЖИВЕЛИ НЕШТО СТРАШНО, ДА ЛИ СЕ ПИТАТЕ: „ДА ЛИ ЈЕ БОГУ СТАЛО ДО МЕНЕ?“

Можда се и ви осећате попут Шиле из Сједињених Држава. Она је одрасла у врло побожној породици и каже: „Још као дете сам веровала да Бог постоји јер је он наш Творац. Али никада нисам осећала блискост с њим. Мислила сам да ме посматра, али само издалека. Нисам сматрала да ме мрзи, али нисам била ни уверена да му је стало до мене.“ Зашто је Шила сумњала да је Бог воли? Она каже: „У мојој породици су се дешавале једна трагедија за другом и изгледало је као да нам Бог уопште не помаже.“

Попут Шиле, можда и ви верујете да Свемоћни Бог постоји, али се ипак питате да ли му је стало до вас. Праведног Јова, који је веровао да је Створитељ моћан и мудар, мучиле су сличне сумње (Јов 2:3; 9:4). Након што га је задесио низ трагедија — којима се није назирао крај — питао је Бога: „Зашто кријеш своје лице и сматраш ме непријатељем?“ (Јов 13:24).

Шта Библија каже о томе? Да ли је Бог одговоран за трагедије? Постоји ли неки доказ да је Богу стало до свих људи, као и до сваког од нас? Да ли стварно можемо знати да ли Бог обраћа пажњу на нас, да ли нас разуме, да ли саосећа с нама или да ли нам помаже када имамо проблеме?

У наставку ћемо размотрити како нас дела стварања уверавају да је Богу стало до нас (Римљанима 1:20). Затим ћемо видети шта Библија каже о томе. Што више упознајемо Бога путем онога што је створио и путем његове Речи, бићемо све уверенији да он брине за нас (1. Јованова 2:3; 1. Петрова 5:7).