Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је патња Божја казна?

Да ли је патња Божја казна?

ЛУЗИЈА ХРАМЉЕ НА ЛЕВУ НОГУ. Као мала, оболела је од дечје парализе, веома заразне болести која напада нервни систем. Када је имала 16 година, жена код које је радила рекла јој је: „Бог те је казнио парализом зато што си била неваљала и ниси слушала своју маму.“ И после много година она се сећа колико су јој те речи тешко пале.

КАДА ЈЕ ДАМАРИС САЗНАЛА ДА ИМА ТУМОР НА МОЗГУ, њен отац ју је питао: „Шта си урадила кад ти се ово десило? Сигурно си урадила нешто много лоше. Зато те Бог кажњава.“ Дамарис је била скрхана због његових речи.

Људи хиљадама година верују да је болест казна од Бога. У једној књизи се каже да су многи у Христово време веровали да је „болест последица греха који је починила та особа или неко ко јој је у сродству и да је та болест заправо казна за почињени грех“ (Manners and Customs of Bible Lands). У једној другој књизи се каже да су у средњем веку „неки људи веровали да је Бог пустио кугу како би их казнио за њихове грехе“ (Medieval Medicine and the Plague). Када су у XIV веку милиони људи широм Европе умрли од куге, да ли је то била Божја казна за зле? Или је куга, као што су медицинска истраживања показала, једноставно била последица бактеријске инфекције? Неки се и даље питају да ли Бог заиста кажњава људе болешћу због њихових греха? *

РАЗМИСЛИТЕ О СЛЕДЕЋЕМ: Зашто би Исус лечио болесне ако су болест и патња заслужене казне од Бога? Зар тиме не би подривао Божју правду? (Матеј 4:23, 24). Исус никада не би ишао против Бога. Он је рекао: „Ја увек чиним оно што је њему угодно“ и „ја чиним управо онако како ми је Отац заповедио“ (Јован 8:29; 14:31).

У Библији се јасно каже да Јехова Бог никада није неправедан (Поновљени закони 32:4). На пример, Бог никада не би проузроковао авионску несрећу и убио на стотине недужних људи само зато што жели да казни некога ко се налази у том авиону! Знајући колико је Бог праведан, верни Божји слуга Аврахам је рекао да Бог никада не би погубио „праведника заједно са злим“. Бог „то никада не би учинио“ (Постанак 18:23, 25). Библија још каже да „Бог не чини зло“ нити неправедно поступа (Јов 34:10-12).

ШТА УЧИМО ИЗ БИБЛИЈЕ О ПАТЊИ

Патња коју доживљавамо није Божја казна за неки наш грех. Сам Исус је то потврдио када су он и његови ученици видели човека који је био слеп од рођења. „Његови ученици су га упитали: ’Учитељу, ко је згрешио, овај човек или његови родитељи, па се он родио слеп?‘ Исус је одговорио: ’Није згрешио ни он ни његови родитељи, али на њему ће људи видети шта Бог може да учини‘“ (Јован 9:1-3).

С обзиром на заблуде које су у то време владале, Исусови ученици су се изненадили када им је он рекао да тај човек није слеп зато што је згрешио нити зато што су згрешили његови родитељи. Исус не само што је излечио слепог човека већ је и оповргао погрешно веровање да је болест казна од Бога (Јован 9:6, 7). За све оне који се данас суочавају са озбиљним здравственим проблемима веома је утешно сазнање да Бог не проузрокује наше патње.

Зашто би Исус лечио болесне ако је то била Божја казна за њихове грехе?

Из Светог писма сазнајемо

  • „Нико не може искушавати Бога злим стварима нити он икога злом искушава“ (ЈАКОВЉЕВА 1:13). Заиста, све „зле ствари“, које већ вековима муче човечанство, укључујући и болест, патњу и смрт, ускоро ће нестати.

  • Исус Христ је „излечио [...] све болесне“ (МАТЕЈ 8:16). Лечећи све оне који су долазили к њему, Божји син је показао шта ће Божје Краљевство учинити на целој земљи.

  • „Он [Бог] ће обрисати сваку сузу с њихових очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола. Све што је пре било нестало је“ (ОТКРИВЕЊЕ 21:3-5).

КО ЈЕ КРИВ?

Зашто онда у свету има толико патње и бола? Људи вековима покушавају да пронађу одговор на то питање. Ако Бог није крив, ко је онда кривац? Следећи чланак ће пружити одговоре на та питања.

^ одл. 4 Иако је Бог у прошлости кажњавао људе за неке грехе које су починили, у Библији нигде не пише да Јехова болешћу, трагедијама и на сличан начин кажњава људе за њихове грехе.