Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Кад ухватите дете у лажи

Кад ухватите дете у лажи

ИЗАЗОВ

Ваш петогодишњи син се игра у соби. Одједном чујете „трас“. Отрчите до собе, и видите га како стоји поред разбијене порцуланске вазе. Израз његовог лица вам све говори.

„Ти си разбио ову вазу?“, строго га питате.

„Не, мамице, нисам!“, он брзо одговара.

Ово није први пут да сте дете ухватили у отвореној лажи. Има ли разлога за бригу?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Свака лаж је погрешна. Библија каже да Јехова Бог мрзи „лажљив језик“ (Пословице 6:16, 17). У Закону који је био дат Израелу било је прописано како казнити онога ко превари свог ближњег (Левитска 19:11, 12).

Није свака лаж иста. Неке лажи су злобне, јер су изговорене да би се неком нанело зло. Неке су изговорене у тренутку, без много размишљања, можда да би се избегле непријатности или казна (Постанак 18:12-15). Иако је свако лагање погрешно, неке лажи су озбиљније од других. Уколико вас дете слаже, узмите у обзир његов узраст, као и зашто заобилази истину.

Позабавите се проблематиком док је дете још мало. „Говорити истину, поготово онда кад је тешко, важна је лекција коју дете треба да научи“, написао је др Дејвид Волш. „Међуљудски односи се темеље на поверењу, а лагање уништава то поверење.“ *

Немојте паничити. То што вас је дете слагало не значи да је оно лоше. Присетите се шта стоји у Библији: „Лудост је привезана детету за срце“ (Пословице 22:15). Код неке деце се та лудост огледа у лагању, јер можда мисле да ће тако најлакше избећи казну. Тада је важно како ћете реаговати.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Утврдите зашто вас је дете слагало. Да ли се плаши казне? Можда не жели да вас разочара? Ако дете измишља приче да би задивило своје другаре, да ли можда још увек не види разлику између фантазије и стварности? Када утврдите зашто лаже, моћи ћете лакше да га исправите. (Библијска мисао: 1. Коринћанима 13:11.)

Процените кад је боље да користите изјаве уместо питања. Мајка поменута у уводу већ је видела шта се десило, а ипак је строго питала сина: Ти си разбио ову вазу?“ Дете је слагало, јер се уплашило да ће га она грдити. Али замислимо да је уместо питања којим га је оптужила, једноставно рекла: „О, не, разбио си вазу!“ Тиме не би навела дете да прибегне лажи, већ би му помогла да се учи поштењу. (Библијска мисао: Колошанима 3:9.)

Похвалите дете за искреност. Деца по природи желе да угоде својим родитељима и то вам може ићи на руку. Покажите детету да је поштење важна ставка у вашој породици и да зато очекујете од њега да говори истину. (Библијска мисао: Јеврејима 13:18.)

Ставите детету до знања да лагање руши поверење и да је потребно много времена да се оно поврати. Похвалите га када вам каже истину, јер ћете му тако помоћи да буде искрено. На пример, можете рећи: „Јако сам срећан што си искрен.“

Поставите добар пример. Сасвим разумљиво, не можете од детета очекивати да буде истинољубиво уколико вас чује да кажете: „Реци му да нисам ту“, а ви у ствари само нисте расположени да се јавите на телефон, или: „Болестан сам и остаћу данас код куће“, а у ствари само желите да се мало опустите. (Библијска мисао: Јаковљева 3:17.)

Користите Библију. Њена начела и животне приче величају поштење. Књига Учи од Великог Учитеља, коју су издали Јеховини сведоци, може вам помоћи да у своје дете усадите библијска начела. Посебно погледајте 22. поглавље под насловом „Зашто није лепо да лажемо“ (Видите оквир „Књига за ваше дете“.)

^ одл. 11 Из књиге No: Why Kids —of All Ages — Need to Hear It and Ways Parents Can Say It.