Пређи на садржај

Пређи на садржај

Потресан споменик страшног догађаја

Потресан споменик страшног догађаја

НА ИСТОЧНОЈ обали реке Мотојасу, у Хирошими, од 1945. стоје рушевине једног здања. Зашто скоро 70 година нису обновљене?

Ова двоспратна зграда, саграђена од цигли, завршена је 1915. и служила је као изложбени простор за промоцију индустријске делатности. Али 6. августа 1945, у 8.15 часова, све се променило. Тада је скоро директно изнад ове грађевине, на висини од око 550 метара, експлодирала прва атомска бомба икада коришћена у рату. Сви у тој грађевини су истог момента погинули. Али она је остала да стоји.

Рушевине ове такозване атомске куполе, представљају „страшан симбол најразорније силе коју је човек икада створио“, наводи се у једном чланку Унеска. * Године 1996, ова зграда је додата на Унескову листу светске баштине.

Нажалост, овакви потресни споменици нису зауставили ратове, до којих често долази због похлепе, национализма, расне, верске и племенске мржње. Међутим, да ли ће ратови увек пустошити земљу?

Библија каже да неће. „[Бог] прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи, кола ватром спаљује“, стоји у Псалму 46:9. Тада ће Бог заменити људске власти својом владавином — Божјим Краљевством у рукама Исуса Христа, ’Краља над краљевима‘ (Откривење 11:15; 19:16).

Тако ће споменици бесмислених ратова бити ствар прошлости. „Оно што је пре било“ — данашње невоље и патње — „неће се у сећање враћати нити ће се у срцу јављати“, наводи се у Исаији 65:17.

^ одл. 4 Организација Уједињених нација за образовање, науку и културу.