Пређи на садржај

Пређи на садржај

Важни кораци ка породичној срећи

Приврженост и оданост брачном другу

Приврженост и оданост брачном другу

Она: „Приметила сам да се мој муж Михаило неко време удаљио од мене и да је постао хладан према деци. * Његово понашање се променило убрзо након што смо се прикључили на Интернет, па сам посумњала да гледа порнографију. Једне вечери, након што су деца отишла на спавање, инсистирала сам да ми каже у чему је проблем и признао је да гледа порнографске вебсајтове. Била сам очајна. Нисам могла да верујем да ми се то дешава. Потпуно сам изгубила поверење у њега. Да несрећа буде још већа, један колега с посла недавно је почео да показује занимање за мене.“

Он: „Пре неког времена, моја жена Марија је пронашла једну слику коју сам сачувао на компјутеру и тражила је објашњење. Када сам признао да редовно гледам порнографију на Интернету, била је веома љута. Било ме је срамота и осећао сам се ужасно кривим. Мислио сам да је то крај нашег брака.“

ШТА је по вашем мишљењу био проблем између Михаила и Марије? Можда сматрате да је гледање порнографије био његов главни проблем. Међутим, као што је он касније схватио, то је у ствари био знак једног озбиљнијег проблема — недостатка оданости у браку. * Када су се Михаило и Марија венчали, надали су се да ће њихов заједнички живот бити пун љубави и радосних тренутака. Међутим, као што се дешава с многим паровима, њихова приврженост је с временом слабила и изгледало је као да су се потпуно удаљили.

Да ли осећате да је с годинама веза између вас и вашег брачног друга ослабила? Да ли бисте волели да учврстите свој однос? Ако да, треба да знате одговоре на три питања: Шта значи бити одан брачном другу? Шта може поткопати брак? И шта можете учинити како бисте ојачали приврженост?

Шта оданост подразумева?

Како бисте описали оданост у браку? Многи би рекли да она произлази из осећања обавезе. На пример, брачни другови могу остати верни једно другом због деце или због осећања дужности пред Богом, Оснивачем брака (Постанак 2:22-24). Такви мотиви свакако су за похвалу и помоћи ће да брак опстане током тешких периода. Међутим, да би супружници били срећни, потребно је нешто више од осећања обавезе.

Јехова Бог је основао брак како би супружници имали дубоку и искрену радост и задовољство. Он је намеравао да се мушкарац ’радује са својом женом‘ и да жена воли свог мужа и осећа да је муж воли као своје тело (Пословице 5:18; Ефешанима 5:28). Да би се развио такав однос, супружници морају научити да верују једно другом. Такође је веома важно да развијају пријатељство које ће трајати целог живота. Када мушкарац и жена заслуже поверење једно другог и раде на томе да постану најбољи пријатељи, њихова приврженост ће расти. Развиће везу за коју Библија каже да је тако блиска као да су „једно тело“ (Матеј 19:5).

Дакле, оданост у браку се може упоредити с малтером који везује цигле од којих је изграђена кућа. Малтер садржи неколико састојака, као што су песак, цемент и вода. Слично томе, оданост подразумева неколико чинилаца као што су осећање дужности, поверење и пријатељство. Шта би могло ослабити ту везу?

Шта може поткопати брак?

Оданост подразумева труд и самопожртвованост. То значи да треба да оставите по страни личне интересе како бисте угодили брачном другу. Међутим, идеја о угађању другоме — о давању без питања ’Шта ја имам од тога?‘ — међу многима је непопуларна, а за неке чак увредљива. Али питајте се: „Колико себичних људи које познајем има срећан брак?“ Вероватно би одговор био: Врло мало, ако их уопште и има. Зашто? Себична особа вероватно неће остати верна брачном завету када се захтева лична жртва, посебно ако јој није одмах узвраћено за ситније уступке које чини. Без оданости, однос између супружника ће охладнети, ма колико да су њихова осећања била нежна у почетку.

Библија реално каже да успешан брак захтева много улагања. У њој стоји: „Ожењени се брине за световно, како да угоди жени“ и такође: „Удата [жена] се брине за световно, како да угоди мужу“ (1. Коринћанима 7:33, 34). Нажалост, чак и брачни другови који су по природи несебични не запажају увек шта брине њиховог супружника и не цене увек жртве које он чини. Ако брачни пар пропушта да показује захвалност, имаће већу „телесну невољу“ у браку него што би то било иначе (1. Коринћанима 7:28).

Да би ваш брак опстао у тешким временима и напредовао у срећним временима, треба на њега да гледате као на трајну заједницу. Како можете развити такав став и подстаћи брачног друга да вам буде привржен?

Како развијати приврженост

Кључни фактор је понизно примењивање савета из Божје Речи, Библије. Ако то чините, то ће бити за ’ваше добро‘ и добро вашег брачног друга (Исаија 48:17). Осмотрите само два практична корака која можете предузети.

Одвајајте време за брачног друга

1. Нека вам брак буде приоритет.

’Просудите шта је најважније‘, написао је апостол Павле (Филипљанима 1:10). У Божјим очима, веома је важно како се муж и жена опходе једно према другом. Бог цени мушкарца који цени своју жену. А жена која поштује мужа биће ’драгоцена у Божјим очима‘ (1. Петрова 3:1-4, 7).

Колико вам је ваш брак важан? Што нам је нешто важније, више времена посвећујемо томе. Питајте се: ’Колико сам времена протеклог месеца одвојио за брачног друга? Шта сам конкретно учинио како бих га уверио да смо још увек добри пријатељи?‘ Ако сте одвојили врло мало времена, или чак нисте то уопште учинили, вашем брачном другу је можда тешко да верује да цените ваш однос.

Да ли ваш супружник сматра да сте му одани? Како то можете сазнати?

САВЕТ: Напишите на листу папира следећих пет ставки: новац, посао, брак, забава и пријатељи. Сада редним бројевима означите шта су по вашем запажању приоритети вашег супружника. Замолите брачног друга да учини то исто. Када завршите, размените папире. Ако ваш брачни друг сматра да не улажете довољно времена и енергије у брак, разговарајте о променама које бисте могли учинити како бисте били приврженији једно другом. Такође се питајте: ’Шта могу учинити како бих се интересовао за оно што је важно мом брачном другу?‘

Неверство почиње у срцу

2. Избегавајте све облике неверства.

Исус Христ је рекао: „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:28). Када се неко упусти у полне односе ван брака, он задаје тежак ударац браку. Библија каже да то чак може бити темељ за развод (Матеј 5:32). Међутим, горе цитиране Исусове речи показују да неисправна жеља постоји у срцу много пре него што дође до физичког контакта. Развијање неисправне жеље само по себи је облик неверства.

Да бисте остали одани брачном другу, чврсто одлучите да нећете гледати порнографију. Без обзира на то шта многи кажу, порнографија је отров за брак. Запазите како је једна жена изразила своја осећања: „Мој муж каже да је гледање порнографије попут зачина за наш љубавни живот. Али на мене то утиче тако да се осећам безвредно, као да му нисам довољна. Када он то гледа, ја заспим сва у сузама.“ Да ли бисте рекли да овај човек јача оданост у браку или га поткопава? Да ли сматрате да он олакшава својој жени да му буде одана? Да ли се опходи према њој као према најбољем пријатељу?

Верни човек Јов показао је поштовање према брачном завету и према Богу тако што је ’склопио савез са својим очима‘. Био је одлучан да ’не гледа за девојком‘ (Јов 31:1). Како се можемо угледати на њега?

Осим што не треба да гледамо порнографију, треба да чувамо своје срце да не бисмо развили неприкладну приврженост према особи супротног пола. Истина, многи сматрају да флертовање не штети браку. Међутим, Божја Реч нас упозорава: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно. Ко може проникнути у њега?“ (Јеремија 17:9). Да ли вас можда срце вара? Питајте се: ’Према коме сам најпажљивији — према свом брачном другу или некој другој особи супротног пола? С ким прво поделим неку добру вест — с брачним другом или неким другим? Када би ме супружник замолио да ограничим контакт с неком особом супротног пола, како бих реаговао? Да ли бих био увређен или бих спремно то учинио?‘

САВЕТ: Ако осећате да вас привлачи нека особа супротног пола, ограничите контакт с том особом само на оно што је неопходно и нека сваки сусрет с њом буде строго послован. Немојте се концентрисати на оно у чему је та особа боља од вашег брачног друга. Уместо тога, усредсредите се на добре особине вашег супружника (Пословице 31:29). Присетите се због чега сте се заљубили у њега. Питајте се: ’Да ли је он заиста изгубио те особине или их ја више не примећујем?‘

Преузмите иницијативу

Михаило и Марија цитирани на почетку одлучили су да затраже савет како би решили своје проблеме. Наравно, то је само први корак. Међутим, тиме што су били спремни да се суоче с проблемима и обрате за помоћ, Михаило и Марија су послали јасну поруку да су одани једно другом и спремни да уложе труд како би њихов брак био успешан.

Било да је ваш брак стабилан или је у кризи, вашем брачном другу је потребно да зна да сте му одани и одлучни да учините све како би ваш брак успео. Урадите све што је потребно како бисте свог супружника уверили у то. Да ли ћете то учинити?

^ Имена су промењена.

^ Премда се овде ради о примеру мушкарца који гледа порнографију, жена која би то чинила такође би показала недостатак оданости.

РАЗМИСЛИТЕ...

  • Којим активностима бих могао да посветим мање времена како бих имао више времена за брачног друга?

  • Шта могу учинити како бих уверио свог супружника да сам му одан?