Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли да проширим круг пријатеља?

Да ли да проширим круг пријатеља?

 „Са својим друштвом се осећам сасвим добро, и тешко ми је да се дружим с другима“ (Алан).

 „Имам мали круг пријатеља и то ми је довољно. Нисам од оних који воле да разговарају с непознатима“ (Сара).

 Да ли се и ти осећаш попут Алана и Саре? Да ли и ти имаш малу групу блиских пријатеља и тешко ти пада да склапаш нова пријатељства?

 Ако се тако осећаш, овај чланак је управо за тебе!

 Зашто није добро стварати затворене групе

 Нема ничег лошег у томе што имаш малу групу блиских пријатеља. Они ти пружају осећај припадности и прихватају те онаквог какав јеси – са свим твојим манама.

 „Леп је осећај када те други воле и када си део неке групе. Када си млад, све што желиш јесте да се уклопиш“ (Карен, 19).

 Да ли си знао? Исус је поред 12 апостола имао још многе пријатеље, али тројица апостола – Петар, Јаков и Јован – били су његови најближи пријатељи (Марко 9:2; Лука 8:51).

 Међутим, дружење само са одређеном групом људи, у којој нема места ни за ког другог, може довести до извесних проблема. На пример:

  •   Можда ћеш затворити врата неким другим великим пријатељствима која би се могла развити.

     „Ако се дружиш само са онима који су ти слични, ускраћујеш себи могућност да доживиш нека нова искуства и да упознаш неке изванредне људе“ (Еван, 21).

  •   Можда ћеш деловати као сноб.

     „Када се дружиш само са одређеном групом људи, други могу стећи утисак да не желиш ни са ким другим да разговараш“ (Сара, 17).

  •   Можда ћеш се наћи међу онима који малтретирају друге.

     „Можда ниси од оних који би некога кињили, али ако твоје друштво то ради, одједном ти се чини да је то у реду, па чак и да је забавно“ (Џејмс, 17).

  •   Можда ћеш упасти у невољу, нарочито ако по сваку цену желиш да будеш део неке групе.

     „Довољно је да у друштву постоји једна лоша особа и цела ће се група зачас увалити у нешто лоше“ (Мартина, 17).

 Шта можеш урадити

  •   Преиспитај свој систем вредности.

     Питај се: „По ком систему вредности желим да живим? Да ли ми они с којима се дружим то олакшавају или отежавају? Да ли ћу по сваку цену остати део тог друштва?“

     Библијско начело: „Лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33).

     „Ако се дружиш са онима који немају исти систем вредности као ти, могао би почети да радиш ствари које иначе никада не би радио“ (Елен, 14).

  •   Преиспитај своје приоритете.

     Питај се: „Да ли бих био спреман да погазим своја уверења само да би друштво остало на окупу? Шта бих урадио када би мој друг учинио нешто лоше?“

     Библијско начело: „Све оне које волим ја укоравам“ (Откривење 3:19).

     „Ако неко у твом друштву упадне у невољу, а ти немаш јасну представу о томе шта је верност, мислићеш да ћеш га издати ако некоме кажеш за то“ (Мелани, 22).

  •   Стеци нова пријатељства.

     Питај се: „Да ли бих могао да мало боље упознам и неког ко не припада кругу мојих блиских пријатеља?“

     Библијско начело: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4).

     „Неки млади који су повучени можда су такви само зато што имају проблеме код куће. Када их упознаш, обично схватиш да су у суштини супер“ (Брајан, 19).

 Закључак: Нема ничег лошег у томе да имаш неколико блиских пријатеља. Али много тога лепог можеш доживети ако прошириш круг пријатеља. Библија каже: „Ко обилно напаја друге, сам ће бити обилно напојен“ (Пословице 11:25).