Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да стигнем да урадим домаће задатке?

Како да стигнем да урадим домаће задатке?

 „Напорно је када у 1.00 иза поноћи радиш домаћи. Једино што ти је тада у глави јесте кревет.“ (Дејвид)

 „Дешавало ми се да загинем учећи до 4.30 ујутру, а онда бих устала у 6.00 и отишла у школу. То је било сулудо!“ (Тереза)

 Да ли си затрпан гомилом домаћих задатака? Ако је тако, овај чланак ће ти помоћи да је разгрнеш.

 Зашто наставници дају домаће задатке?

 Између осталог, домаћи ти помаже...

  •   да прошириш своје знање

  •   да постанеш одговоран

  •   да научиш да добро организујеш своје време и мудро га користиш

  •   да боље разумеш оно што си учио на часу и схватиш како то можеш да примениш a

 „Наставници не желе да нам оно што учимо само уђе на једно ухо а на друго изађе и зато нам дају домаћи, да би били сигурни да ћемо разумети како се то што смо научили може применити у пракси.“ (Мари)

 Математика и природне науке ти нарочито могу помоћи да постанеш добар у решавању проблема. А научници кажу да се тиме стварају и ојачавају нове синапсе у нашем мозгу. Дакле, домаћи је попут тренинга за твој мозак!

 Било да видиш предности домаћег или не, домаћи је нешто што мораш да прихватиш. Али добро у свему томе је следеће: Иако не можеш да утичеш на количину задатака које си добио за домаћи, можеш да утичеш на време које ћеш потрошити на њега. Хајде да видимо како.

 Савети за учење

 Ако ти је тешко да се избориш с домаћим задацима, размисли како можеш себи да олакшаш – да не потрошиш превише времена и снаге, а да у исто време све буде квалитетно урађено. Примени следеће савете.

  •   1. савет: Организуј се. Библија каже: „Планови марљивог човека сигурно доносе корист“ (Пословице 21:5, фуснота). Побрини се да ти буде при руци све што ти је потребно, да не би морао да устајеш и прекидаш учење.

     Поред тога, пронађи неко место где ћеш моћи да се концентришеш. Неки сматрају да је мирна и добро осветљена просторија код куће идеална за тако нешто. Други се лакше концентришу када нису у кући, већ негде напољу, на пример у библиотеци.

     „Неке алатке које помажу у организацији, попут роковника или календара, могу ти помоћи да добро испланираш и искористиш време за учење. Живот ће ти бити мање стресан ако записујеш задатке и водиш рачуна о њиховим роковима.“ (Ричард)

  •   2. савет: Направи план. Библија каже: „Све нека буде [...] онако како је ред“ (1. Коринћанима 14:40). У складу с овим саветом, размисли којим ћеш редом урадити оно што си добио за домаћи.

     Неки воле да крену од најтежег. Други опет воле да на почетку осете да им добро иде па бирају да прво ураде лакше задатке. Изабери приступ који теби више лежи.

     „Прављење списка дефинитивно помаже јер тако можеш да видиш шта све треба да урадиш и којим редом. То ти даје осећај да ствари држиш под контролом и домаћи више не изгледа као нешто претешко.“ (Хајди)

  •   3. савет: Баци се на посао. Библија каже: „У послу не будите лењи“ (Римљанима 12:11). Не дозволи другим активностима, колико год да те маме, да ти украду време које ти је потребно да завршиш домаћи.

     Они који одуговлаче најчешће касне с роковима или збрзају оно што раде, и то се неповољно одражава на резултате. Ако почнеш с домаћим задацима што пре можеш, поштедећеш себе непотребне нервозе и муке.

     „Када урадим домаћи одмах након доласка из школе или када почнем да радим неки задатак чим га добијем, касније нема места за бригу – а онда имам времена и за друге ствари.“ (Серина)

     ПРЕДЛОГ: Ради домаћи сваког дана у исто време. То ће ти помоћи да будеш дисциплинован и доследан.

  •   4. савет: Усредсреди се на оно што учиш. Библија каже: „Поглед свој усмери право испред себе“ (Пословице 4:25). Док учиш, овај савет можеш применити тако што ничему нећеш дозволити да те омета – нарочито не електронским уређајима.

     Сурфовање интернетом и слање порука могу удвостручити време које ти је потребно да завршиш домаћи. Али ако се усредсредиш на задатке, врло је вероватно да ћеш имати више слободног времена, а бићеш и под много мањим стресом.

     „Тешко је усредсредити се на учење уз мобилни телефон, рачунар, џојстик или ТВ. Помаже ми ако искључим телефон или било шта друго што би могло да ми наруши концентрацију.“ (Џоел)

  •   5. савет: Буди разуман. Библија каже: „Нека ваша разумност буде позната свим људима“ (Филипљанима 4:5). Ако осетиш да си се унервозио, направи паузу од учења. Иди у шетњу, провозај се бициклом или иди на трчање.

     Ако и даље осећаш да се на твоја леђа сручио терет који је претежак за ношење, разговарај са својим наставницима. Ако виде да се искрено трудиш и да дајеш све од себе, можда ће бити спремни да направе неке измене.

     „Не дозволи да ти бриге око домаћих задатака скину осмех с лица и да због тога будеш под стресом. Дај све од себе. Али неке ствари једноставно нису вредне да због њих изгубиш унутрашњи мир и да те потпуно избаце из равнотеже. А у те ствари се убрајају и домаћи задаци.“ (Џулија)

 Питања која можеш себи поставити:

  •   Шта ми је све потребно за домаћи?

  •   Када ми највише одговара да радим домаћи?

  •   Где ћу моћи најбоље да се концентришем на задатке?

  •   Како да не одуговлачим?

  •   Шта би могло да ми одвуче пажњу и омета ме у учењу?

  •   Шта могу да урадим да ми електронски уређаји или друге ствари не одвуку пажњу?

  •   Шта значи бити разуман када су у питању домаћи задаци?

 ВАЖАН ПОДСЕТНИК: Размисли да ли ти је јасно шта треба да урадиш за домаћи. Ако нешто ниси разумео, питај наставника пре него што напустиш учионицу.

a Преузето из књиге School Power, од Џен Шам.