Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто не треба да дозволим медијима да ме укалупе? (1. део): За девојке

Зашто не треба да дозволим медијима да ме укалупе? (1. део): За девојке

 Како медији углавном приказују девојке?

 Погледај ове колоне и одговори на питања.

 1. колона

 2. колона

 незрела

 одговорна

 бунтовна

 послушна

 неморална

 морална

 површна

 паметна

 трачара

 од поверења

 лукава

 искрена

  1.   Шта од овога описује тинејџерке које се могу видети у филмовима, на ТВ-у и у часописима?

  2.   По чему од овога би ти волела да будеш позната?

 Вероватно си на прво питање одговор пронашла у 1. колони, а на друго у 2. колони. То значи да желиш да будеш боља од „типичних“ тинејџерки приказаних у медијима. Знај да ниси једина. Ево зашто.

 „Филмови приказују типичну тинејџерку као бунтовну и проблематичну девојку. Због тога други мисле да ниједној од нас не треба веровати, да нам је најважније како изгледамо и да драмимо око ситница“ (Ерин).

 „Тинејџерке из филмова и са ТВ-а увек желе да буду у центру пажње и опседнуте су изгледом, одећом, популарношћу и момцима“ (Натали).

 „У медијима се не може наћи ’кул‘ девојка која не пије, не спава с момцима и не буни се против родитеља. Девојка која то не ради приказана је као верски фанатик или нека светица“ (Марија).

 Питај се: ’Да ли моја гардероба, понашање и говор одражавају моју праву личност или једноставно оно што видим у медијима?‘

 Шта треба да знаш

  •   Многе девојке мисле да су оригиналне, а заправо само имитирају оно што им се сервира путем медија. „То сам приметила код своје млађе сестре“, каже Карен. „Претвара се да је занимају само одећа и момци. Паметна је и знам да има друга интересовања, али прави се да је површна зато што мисли да је то једини начин да буде ’попут свих нормалних девојака‘. А има само 12 година!“

     Библија каже: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет“ (Римљанима 12:2).

  •   Не жели свака девојка да буде на исти калуп. „Девојке су у медијима приказане као умишљене, луцкасте и склоне детињастом понашању, али мислим да већина девојака уме врло добро да просуђује“, каже 15-годишња Алексис. „Није баш да по цео дан маштамо о неком слатком дечку.“

     Библија каже: ’Зрелима је моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла‘ (Јеврејима 5:14).

  •   Начин на који медији приказују девојке иде на руку трговцима, а не тинејџеркама. Пошто виде прилику да зараде, људима из света издаваштва, моде, технологије и забаве млади постају мета и пре него што уђу у тинејџерске године. „Маркетинг поручује младима који још нису ушли у тинејџерске године да неће бити популарни ако немају најмодернију одећу, накит, шминку и техничке уређаје“, пише у књизи 12 Going on 29. „Ти млади су стално изложени провокативним рекламама и то пре него што разумеју садржај тих реклама.“

     Библија каже: „Ништа што је у свету – жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка – не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јованова 2:16).

 За размишљање: Ко ће имати највише користи ако ти најпопуларнији модни брендови постану превише важни? Ко ће профитирати ако мораш да имаш најновији мобилни телефон само да би био фаца у друштву? Шта је трговцима важније – твоја или њихова добробит?

 Шта можеш урадити

  •   Не прихватај олако оно што се заступа у медијима. Док одрасташ, стичеш способност да видиш иза оног што је очигледно. Просуди како оно што се приказује у медијима може утицати на тебе. „Медији приказују типичну тинејџерку као неког ко на себи има више шминке него одеће“, каже 14-годишња Алана, „и многе тинејџерке не схватају да због тога неће изгледати боље, већ као да очајнички жуде за пажњом.“

  •   Сама одреди каква особа желиш да будеш. На пример, сети се особина с почетка чланка за које си рекла да би по њима волела да будеш позната. Зашто се већ сада не би потрудила да их стекнеш или побољшаш? Библија каже: „Обуците нову личност, која се обнавља добрим познавањем Божје воље по слици онога који ју је створио“, а не по слици коју стварају маркетиншки стручњаци (Колошанима 3:10).

  •   Пронађи добре узоре. Неки од њих могу бити у твојој породици, на пример мама или тетка. Други могу бити зреле пријатељице или познанице. Јеховини сведоци могу много тога научити од узорних жена из хришћанске скупштине (Титу 2:3-5).

 Предлог: Помоћу књиге Примери вере сазнај више о изузетним библијским узорима за жене, као што су Рута, Ана, Авигеја, Јестира, Марија и Марта. Књигу Примери вере издали су Јеховини сведоци и може се наћи на сајту www.mt711.com.